Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви, че враждуващите страни

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви, че враждуващите страни
Коментари Харесай

Временно примирие в Судан с посредничеството на САЩ и Саудитска Арабия

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен разгласи, че враждуващите страни в Судан са се споразумели за тридневно преустановяване на огъня, което стартира в среднощ полунощ локално време. До вторник сутринта съглашението за преустановяване на огъня значително се спазваше, макар че има известия за продължаваща замяна на огън от столицата на страната,

Това е четвъртото известие за преустановяване на огъня за девет дни на сражения, като предходните примирия не бяха спазени.

Сраженията сред суданската постоянна войска и паравоенните Сили за бърза поддръжка избухнаха на 15 април, откакто командирът на Съюз на българските писатели военачалник Мохамед Хамдан Дагало разпръсна бойците си из цялата страна, което армията възприе като опасност.

К до персонална борба сред командващия армията и в действителност държавен глава военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан и военачалник Мохамед Хамдан Дагало.

Въпреки че мащабът на сраженията е намалял, в Хартум и прилежащите градове към момента се чува звук от пукотевица.

Блинкен заяви единствено, че след 48-часови договаряния е реализирано съглашение за преустановяване на огъня с паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП) и постоянната войска. Ройтерс разяснява, че Съединени американски щати и Саудитска Арабия са посредничили в договарянията.

" Силите за бърза поддръжка " обявиха, че след началото на примирието самолети от въоръжените сили на страната са траяли да летят над Хартум в нарушаване на изискванията на съглашението. Суданската войска съобщи, че ще съблюдава примирието, в случай че то се съблюдава и от Съюз на българските писатели.

Съюз на българските писатели удостовери думите на Блинкен, като излезе с изказване, че е подготвена за цялостно преустановяване на огъня. Два часа откакто Блинкен разгласи началото на примирието, суданската войска също съобщи в своя Фейсбук, че има намерение да го съблюдава.

Най-малко 400 души бяха убити в боевете, които избухнаха в Судан на 15 април.

Заради сраженията жителите на суданската столица Хартум са принудени да останат най-вече на закрито и им липсват храна и вода. На някои места водопроводът е развален и доста поданици на Хартум е трябвало да отидат за вода до река Нил.

Примирието, в случай че бъде спазено, ще разреши на цивилните да изоставен града. Освен това непознатите страни се надяват да могат да изтеглят жителите си от Судан.

В Хартум интернет изцяло липсва от неделя вечерта.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР