САЩ казват, че мисията за сигурност в Хаити може да бъде разгърната „до месеци“, настоява за подкрепа

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че ръководена от
Коментари Харесай

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че ръководена от Кения международна мисия за сигурност в Хаити може да бъде разгърната „до месеци“, призовавайки Службата за сигурност на ООН Съветът да разреши внедряването възможно най-скоро.

Говорейки в петък сутринта в началото на среща на ООН в Ню Йорк относно ситуацията в Хаити, Блинкен каза, че Съединените щати ще предоставят „солидна финансова и логистична помощ“ на предложената мисия.

Продължавайте да четете

списък от 3 елементаВъзможна водена от Кения мисия в Хаити предизвиква нарастващи призиви за предпазни меркиСАЩ депортира десетки в Хаити, въпреки че каза на гражданите да напуснат странатаБайдън настоява за сигурността на ООН Съветът разрешава международна мисия в Хаитикрай на списъка

„Призоваваме международната общност да обещае допълнителен персонал, както и оборудване, логистика, обучение и финансиране. Не можем да постигнем успех без тези приноси“, каза първият американски дипломат.

„И ние силно призоваваме Съвета за сигурност да приеме резолюция за разрешаване на тази мисия... Съединените щати работят с Еквадор, за да представят текст“, добави Блинкен. „С нашата подкрепа тази мисия може да се разгърне в рамките на месеци и наистина нямаме време за губене.“

През последните няколко години в Хаити се наблюдава скок на груповото насилие, особено след убийството през юли 2021 г. на президента Жовенел Мойс, което създаде вакуум във властта.


Бандите контролират по-голямата част от столицата, Порт-о-Пренс, а въоръжените конфронтации са попречили на достъпа до здравеопазване и други услуги, според ООН и правозащитници.

Хаитяните са изправени пред порой от атаки, включително отвличания с цел откуп и сексуално насилие, а хиляди бяха прогонени от домовете си.

През октомври миналата година фактическият лидер на Хаити, министър-председателят Ариел Хенри, призова международната общност да помогне за създаването на „специализирани въоръжени сили“ за потушаване на насилието.

Искането за международна мисия в Хаити се радваше на подкрепата на САЩ и ООН, но разполагането беше в застой от месеци, тъй като нито една страна не се съгласи да ръководи такава мисия в страната.

Няколко правозащитници също повдигнаха въпроси относно перспективата за чуждестранна намеса, като казаха, че минали мисии са донесли повече вреда, отколкото полза, и призоваха страните да осигурят адекватни предпазни мерки.

Въпреки това през юли Кения заяви, че е готова да ръководи „многонационални сили“ в Хаити – при условие че мисията получи мандат от Съвета за сигурност на ООН – да помогне за обучението и да помогне на хаитянската полиция за „възстановяване на нормалното“.< /p>

В петък Блинкен приветства „желанието на кенийското правителство да служи като водеща нация в тази мисия“.


Той каза, че разполагането ще има три ключови цели: „Осигуряване на оперативна подкрепа на националната полиция на Хаити за борба с бандите; осигуряване на статична сигурност на ключови инсталации и пътни артерии и укрепване на националната полиция на Хаити в дългосрочен план.“

Блинкън също каза, че администрацията на Байдън ще работи с Конгреса на САЩ, за да предостави 100 милиона долара за подкрепа на мисията, а Министерството на отбраната на САЩ е готово да предостави „помощ за планиране, разузнавателна подкрепа, въздушен транспорт, комуникации и медицинска подкрепа“.< /p>

Но той призна, че една мисия няма да послужи като заместител на преодоляването на политическата безизходица в Хаити.

Правителствените институции в карибската държава до голяма степен не функционират, а Хенри – министър-председателят на Хаити – отложи изборите поради насилието.

„Подобрената сигурност трябва да бъде придружена от реален напредък за разрешаване на политическата криза“, каза Блинкен.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР