Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и висшият дипломат на

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и висшият дипломат на
Коментари Харесай

Висши дипломати на САЩ и Китай може да се срещнат в Мюнхен за пръв път от кризата с балоните

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен и висшият посланик на Китай Ван И може да се срещнат в края на тази седмица в Мюнхен, оповестиха източници на Ройтерс.

По думите на неназовани източници на Блумбърг диалозите, които биха били първите сред тях от началото на драмата с балоните, може да се състоят в коридорите на започващата в петък двудневна конференция по сигурността в немския град.

В последните дни Вашингтон смъкна четири летящи обекта във въздушното пространство на Северна Америка. Последният случай беше през вчерашния ден, когато беше свален осмоъгълен летящ обект над езерото Хюрън, както заяви Пентагонът.

Блинкен трябваше да бъде на двудневно посещаване в Пекин на 5 и 6 февруари, само че реши да отсрочи визитата си поради случая с китайския балон, който беше свален от военновъздушните сили на Съединени американски щати. Вашингтон твърди, че балонът е бил шпионски. Пекин отхвърля и декларира, че това е метеорологичен балон, отвеян от мощен вятър.

В края на м.г. Ван И, който до тогава бе министър на външните работи, бе назначен за началник на Службата за външни работи на ръководещата Комунистическа партия.

Ван И беше сменен като външен министър на Китай от Цин Ган, някогашен дипломат в Съединените щати, само че се чака той да резервира значима роля във външната политика след покачването си през октомври м.г. в Политбюро на Комунистическата партия, най-висшият орган за взимане на решения в азиатската страна.

Източник: Българска телеграфна агенция

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР