Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес, че е

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви днес, че е
Коментари Харесай

Блинкън убеден в напредъка на Швеция към членството в НАТО след посещение в Анкара

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън съобщи през днешния ден, че е уверен, че ще има прогрес по кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, откакто е разговарял със своя турски сътрудник в Анкара, съобщи Ройтерс.

Турският президент Реджеп Ердоган  Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26  февруари 1954 година в Истанбул. Завършва подписа протокола за присъединението на Швеция към НАТО и го внесе за разглеждане в Меджлиса предишния месец, откакто отлагаше тази стъпка в продължение на месеци.

Документът би трябвало да бъде утвърден от парламентарната комисия по външни работи, преди да бъде гласуван в пленарна зала. След това Ердоган ще го подпише като закон.

" Убеден съм, че ще забележим придвижване напред по този въпрос ", сподели Блинкън пред кореспонденти на летището, преди да напусне Анкара. Той отговори по този начин на журналистически въпрос дали Турция е дала някакви гаранции, че ще поддържа участието на Швеция в НАТО.

По думите на Блинкън Съединени американски щати са доста окуражени от обстоятелството, че Ердоган е внесъл протокола за утвърждение в Народното събрание. По думите му има " споделен ангажимент " от страна на Анкара и Вашингтон за това Швеция ще се причисли към алианса.

 

" Очаквам, че ще забележим по какъв начин това ще стане действителност ", сподели американският държавен секретар.

Швеция и Финландия подадоха молби за присъединение към НАТО предходната година, с цел да укрепят сигурността си след нахлуването на Русия в Украйна. Членството на Финландия стана факт през април, само че това на Швеция беше блокирано от Турция и Унгария.

Председателят на комисията по външни работи на турския парламент съобщи предходната седмица, че те няма да ускорят утвърждението на кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, само че през уикенда Ердоган сподели, че ще се опита да улесни процеса, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР