Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън снощи е подписал нов

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън снощи е подписал нов
Коментари Харесай

САЩ позволиха на Ирак да плаща на Иран за електроенергия

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън нощес е подписал нов документ за националната сигурност, допускащ на Ирак заплаща на Иран за електрическа енергия, като за първи път ще бъде позволено такива заплащания да се правят по сметки в банки в трети страни, съобщи Ройтерс, като се базира на американски формален представител.

Говорилият при изискване за анонимност чиновник, съобщи, че Съединени американски щати се надяват, че новоподписаният документ ще помогне за облекчение на иранския напън против Ирак за приемане на достъп до парични средства, които до момента можеха да бъдат подадени единствено в сметки с стеснен достъп в Ирак, написа Българска телеграфна агенция.

Техеран оказва напън на Багдад да получи позволение за достъп до такива средства като понижа доставките на ирански природен газ за Ирак, показва Ройтерс. Това лимитира способността на Ирак да създава електрическа енергия и наложи извънредно непопулярни спирания на електроснабдяването.

Ходът на Съединени американски щати да разреши заплащания към банки отвън Ирак явно има за цел да трансферира част от натиска, който Иран упражнява върху Багдад, към други страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР