Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще се срещне с

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще се срещне с
Коментари Харесай

Блинкън ще се срещне с високопоставен китайски служител в навечерието на вота за Тайван

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън ще се срещне с почитан китайски чиновник във Вашингтон в петък, в навечерието на изборите в Тайван, защото Съединените щати се пробват да разубедят Пекин да предприеме дейности против Тайпе.

Блинкън, който се е върнал за малко във Вашингтон сред последната си обиколка във връзка рецесията в Близкия изток и пътуването си до Световния стопански конгрес в Давос, ще се срещне с Лиу Цзянчао, който оглавява интернационалния отдел на Централния комитет на Китайската комунистическа партия, демонстрира общественият график на Държавния департамент.

В събота Тайван гласоподава за нов президент . От своя страна Пекин не крие своите искания над острова.

Китай даже дефинира водещия претендент в Тайпе Лай Чинг-те като " сериозна заплаха " заради предходни мнения, благоприятстващи явната самостоятелност.

Но Лай е внимателен по време на акцията, а американски чиновници споделят частно, че не считат китайските изказвания и дейности за необикновени за тайванските избори.

Съединени американски щати, въпреки и да признават единствено Пекин, дават оръжия на Тайван , с цел да обезпечат неговата защита, защото Китай не изключва силови дейности за " обединяване ".

Съединените щати имат " надълбоко доверие в демократичния развой в Тайван и имат вяра, че тайванските гласоподаватели би трябвало да дефинират идващия си водач без външна интервенция ", съобщи в четвъртък представителят на Държавния департамент Ведант Пател.
 Съединени американски щати пращат делегация в Тайван след изборите
Съединени американски щати пращат делегация в Тайван след изборите

Като явен сигнал към Китай, се опълчват на всякаква външна интервенция

Администрацията на президента Джо Байдън възнамерява да изпрати " неофициална " делегация в Тайван след изборите - стъпка, която разгласи авансово и дефинира като рутинна.

Подкрепата за Тайван е изключително мощна в Конгреса на Съединени американски щати, където в четвъртък Сенатът единомислещо одобри резолюция, в която приветства Тайван и приветства " образеца, който той даде за самоуправление освен на Тихоокеанския район, само че и на света ".

Блинкън ще се срещне поотделно в Държавния департамент и с външния министър на близкия съдружник на Съединени американски щати - Япония - Йоко Камикава.

Пътуването на Лиу, който се смята за изгряваща фигура в китайската политика, идва в миг, когато Съединените щати и Китай ускоряват разговора за понижаване на напрежението , което се повиши през последните години.
 Изборите в Тайван и предизвикването Китай
Изборите в Тайван и предизвикването Китай

Нито един претендент за президент няма явен отговор, по какъв начин да поддържа демокрацията и самоуправлението в дълготраен проект

Президентите на двете сили, Байдън и Си Дзинпин, се срещнаха през ноември в Сан Франциско, където се споразумяха да възстановят военния разговор, считан от Вашингтон за извънредно значим за предотвратяването на нещастни случаи.

Лиу, който приказва във вторник в Съвета за външни връзки в Ню Йорк, зае спогодителен звук, без да подлага на критика Съединените щати .

Той отхвърли да каже по какъв начин Китай ще реагира на изборите в Тайван и съобщи, че Пекин отбелязва изказванията на Съединени американски щати, че не поддържа тайванската самостоятелност.

По-рано Лиу се срещна в Белия дом със заместник-съветника по националната сигурност Джон Финер.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР