Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще се срещне с

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще се срещне с
Коментари Харесай

Антъни Блинкън ще се срещне с китайския външен министър Ван И, но не и с Лавров

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън ще се срещне с китайския външен министър Ван И в границите на срещата на външните министри от Г-20 в Бали тази седмица, заяви през днешния ден Държавният департамент, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Ройтерс.

Блинкън би трябвало да тръгне на следващия ден за Азия, а пътуването му ще продължи до понеделник. Срещата с Ван, която се чака в събота, ще се организира в миг, когато президентът Джо Байдън обмисля анулацията на митата на някои китайски артикули, с цел да ограничи инфлацията, показва Ройтерс.

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън беседва с китайския вицепремиер Лю Хъ през вчерашния ден, а съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан се срещна предишния месец с китайския върховен посланик Ян Цзечъ в Люксембург.

Въпреки възходящото стратегическо съревнование сред Вашингтон и Пекин, Байдън обмисля премахването на митата върху редица китайски артикули, с цел да ограничи внезапно покачващата се инфлация в Съединени американски щати преди междинните избори за надзор над Конгреса през ноември.

Белият дом съобщи, че няма краен период за решение, само че де чака Байдън и китайският президент Си Цзинпин да беседват през идващите седмици, осведоми Ройтерс.

Външните министри от 20-те най-големи стопански системи (Г-20) ще се срещнат на индонезийския остров Бали в петък преди срещата на върха на водачите на Г-20 през ноември, също в Индонезия.

Блинкън ще се срещне и с индонезийския външен министър Ретно Марсуди и ще спре в Банкок, където ще се срещне с тайландския министър председател Прают Чан-Оча и с вицепремиера и външен министър Дон Прамудвинай, заяви Държавният департамент.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров също би трябвало да участва Бали, само че среща сред него и Блинкън е не се чака. Двамата не са се срещали, откогато Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

Анализаторите плануват напрегната среща на Г-20, на която се чака Съединени американски щати и техните съдружници да обвинят Москва за световния дефицит на храни след нахлуването на Русия в Украйна, която е огромен експортьор на зърно, до момента в който Русия упреква водените от Съединени американски щати наказания.

Държавният департамент съобщи, че Блинкън ще " удостовери уговорката на Съединени американски щати да работят с интернационалните сътрудници за отговор на световните провокации, в това число продоволствената и енергийната неустановеност и опасността, която продължаващата война на Русия против Украйна съставлява за интернационалния ред. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР