Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна днес в Република

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна днес в Република
Коментари Харесай

Антъни Блинкън пристигна в Африка, за да парира руското влияние на континента

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън дойде през днешния ден в Република Южна Африка, откъдето ще замине за ДР Конго и Руанда, заяви южноафриканското министерство на външните работи, цитгирано от Франс прес.

Африканската му обиколка е подхваната за противопоставяне на съветското дипломатическо въздействие. През юли обиколка из Африка направи съветският външен министър Сергей Лавров, напомня организацията.

След като на 24 февруари Русия атакува Украйна, Южна Африка - водеща измежду разрастващите се страни, зае неутрална позиция по отношение на спора и отхвърли да последва апелите на Запада да осъди Москва.

Утре се чака Блинкън да беседва с ръководителката на южноафриканската дипломация Наледи Пандор и да направи изказвания по отношение на новата африканска тактика на държавното управление на Съединени американски щати, осведоми Претория в официално съобщение.

Дискусиите " ще обиден скорошните и настоящите развития, свързани със международната геополитическа обстановка ", добави Претория.

Задачата на Блинкън ще бъде да покаже " на африканските страни, че те играят съществена геополитическа роля и са основни съдружници по най-парливите въпроси на съвремието - от развиването на една отворена и постоянна интернационална система до битката против последствията от климатичните промени, продоволствената неустановеност и пандемиите ", уточни в края на юли Държавният департамент.

След Йоханесбург Блинкън се планува да посети ДР Конго, а след това Руанда. Между двете страни още веднъж има напрежение, защото ДР Конго упреква Руанда, че поддържа бунтовниците от Движението " 23 март " (М23) - нещо, което Кигали отхвърля.

Това е второто пътешестване на Блинкън в Субсахарска Африка, откогато е поел своя пост. Миналата година той посети Кения, Нигерия и Сенегал.

Преди съветското настъпление в Украйна американската дипломация в Африка насочваше старания основно към съперничеството с Китай, вложил обилни средства в инфраструктурата на африканския континент - за разлика от Съединени американски щати, без да желае в подмяна от съответните страни нищо обвързвано с демокрацията или човешките права, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР