Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обвини Милорад Додик, президента

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обвини Милорад Додик, президента
Коментари Харесай

Блинкън: Милорад Додик нарушава конституцията на Босна и подкопава Дейтънското споразумение

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън упрекна Милорад Додик, президента на Република Сръбска, която е съставка от Босна, че дейностите му нарушават босненската конституция и подкопават Дейтънското съглашение, поставило завършек на войната в Босна (1992-1995 година), заяви телевизия Ен1, представена от Българска телеграфна агенция.

Блинкън написа в формалния си профил в Туитър тази заран, че Додик " с подписването на закона, непризнаващ пълномощията на висшия представител, нарушава конституцията на Босна и Херцеговина и подкопава Дейтънското съглашение ".

Додик заяви през вчерашния ден, че е подписал указа за закона, утвърден от Народното събрание на Република Сръбска, съгласно който решенията на висшия представител на интернационалната общественост в Босна Кристиан Шмит няма да се разгласяват в Държавния вестник на Република Сръбска. 

„ Съединени американски щати поддържат висшия представител на интернационалната общественост в Босна и Херцеговина, както и суверенитета, териториалната целокупност и мултиетническия темперамент на Босна и Херцеговина “, добави държавният секретар на Съединени американски щати в известието си.

Съгласно Дейтънското спокойно съглашение Босна е формирана от две полуавтономни елементи - Република Сръбска, обитаема най-вече с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка част има лично държавно управление, парламент и полиция, само че двете елементи са свързани посредством общи институции на държавно равнище, в това число правосъдна система, войска, служби за сигурност и данъчна администрация. Президентският пост се заема ротационно от сръбския, хърватския и бошнячкия представител в тричленното Председателство на Босна.

Същевременно висшият представител на интернационалната общественост в Босна има пълномощия да трансформира закони, да постанова решения, да освобождава от служба високопоставени чиновници, с цел да подсигурява, че локалните политици работят за опазване на мира и помиряването след войната в Босна, в която починаха 100 000 души.

Преди днешното си присъединяване в интернационалната конференция “Дубровник Форум ” в Хърватия специфичният делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар разяснява обстановката в Босна.

Той дефинира Милорад Додик като най-големия представител на съветския президент Владимир Путин, заплаши с нови наказания, в случай че Република Сръбска реши да провежда референдум за статута си, и призна, че обстановката в Босна в избрани елементи му припомня за предвоенната обстановка през 90-те години.

„ Милорад Додик е един от най-големите представители на режима на Путин. Той хвали Путин повече, в сравнение с Лукашенко го прави. Това е смущаваща наклонност. Русия разчита на Додик да извади Босна и Херцеговина от релсите, водещи я към Европейски Съюз. Ние сме съществено обезпокоени от това, което се случва там “, сподели Ескобар.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР