Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън напусна македонската столица късно

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън напусна македонската столица късно
Коментари Харесай

Блинкън напусна Скопие преди кацането на Лавров

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън напусна македонската столица късно нощес - час преди идването на съветския посланик №1 Сергей Лавров, съобщи БГНЕС от Скопие.

Слезд това Блинкън отпътува за Тел Авив за диалози с израелските водачи по отношение на примирието с " Хамас " и даването на филантропична помощ за линията Газа. Това е третото посещаване на Блинкън в Близкия изток от началото на войната сред Израел и " Хамас ", провокирана от нападението против Израел на 7 октомври от въоръжената формация, оставило повече от 1200 жертви.

Блинкън дойде в Скопие през вчерашния ден след обяд и взе участие в неофициалната вечеря на министрите на външните работи, участващи в срещата на ОССЕ, чийто хазаин е първият посланик на районен съд Македония и ротационен ръководител на ОССЕ Буяр Османи.

" Съединени американски щати ще продължат поддръжката за Северна Македония и нейните бъдещи крачки, които би трябвало да обезпечат участието в Европейски Съюз “. Това сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен по време на диалога с македонския министър председател Димитър Ковачевски, като изрази почитание за храбрите държавнически решения на държавното управление за постигането на тази цел.

След товаБлинкън и Буяр Османи осъдиха съветската експанзия против Украйна и потвърдиха поддръжката за украинския народ. „ Като стратегически сътрудници и съдружници в НАТО, сме обединени в поддръжката си за Украйна и отбраната на актуалните демократични полезности и правила. Остро осъждаме съветската военна експанзия, която съставлява нахлуване против суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. “ - сподели северномакедонският външен министър и ръководител на ОССЕ.

Сергей Лавров дойде в Скопие малко след среднощ българско време - съветското Министерство на външните работи разгласява фотоси от летището в Скопие. Той ще взе участие в Съвета на външните министри на ОССЕ. Дължината на маршрута на министерския аероплан беше към 4000 км, пътуването продължи повече от пет часа. Самолетът на Лавров прелетя над Турция, а също и Гърция на път за Северна Македония, макар че авансово се очакваше маршрут през България.

От 30 ноември до 1 декември в Скопие ще се организира 30-ата среща на върха на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) или така наречен Съвет на министрите. Форумът се реализира в изискванията на тежка интернационална обстановка, на която сме очевидци през последните години.

ОССЕ е междуправителствена конструкция със седалище във Виена, която води началото си от Конференцията по сигурност и съдействие в Европа (КССЕ) през 1975 година Понастоящем е формирана от 57 страни от Европа, Северна Америка и Азия с над 1 милиарда души население, в това число България. Функциите и задачите на ОССЕ на хартия са ясно обрисувани - попречване на спорове или ходатайство за реализиране на мир, надзор над въоръженията, отбрана на правата на индивида, независимост на печата и почтени избори. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР