Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е провел в неделя

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е провел в неделя
Коментари Харесай

Блинкън провел конструктивни разговори в Китай

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън е провел в неделя " откровени, основни и градивни " диалози с китайския външен министър Цин Ган в Пекин. Това оповестява " Ройтерс ", като цитира известие на Държавния департамент на Съединени американски щати.

" Министърът акцентира значимостта на дипломацията и поддържането на отворени канали за връзка по целия набор от въпроси, с цел да се понижи рискът от неправилно разбиране и неверни калкулации ", сподели представителят на Държавния департамент Матю Милър.

Блинкън е поканил Цин във Вашингтон, с цел да продължат полемиките.
 Докато се готви за визитата на Блинкън, Китай го смъмри по телефона
Докато се готви за визитата на Блинкън, Китай го смъмри по телефона

Пекин настоя Съединени американски щати да спрат да накърняват суверенитета му

Припомняме, че дни преди визитата на Блинкън, Китай прикани Съединените щати да спрат да се месят в делата му и да накърняват сигурността му.  Това се случи тъкмо в телефонен диалог на Ган с Блинкън.

Цин настоя пред Блинкън да почита главните опасения на Китай, като въпроса с Тайван, в опит да спре влошаващите се връзки сред двете суперсили.

Блинкън акцентира нуждата от връзка, " с цел да се избегнат недоразумения и спорове ", и съобщи, че Съединени американски щати ще продължат да повдигат въпроси, предизвикващи безпокойствие, както и такива, свързани с евентуално съдействие с Китай.
 Блинкън ще посети Китай на 18 юни
Блинкън ще посети Китай на 18 юни

Очаква да се срещне с външния министър Цин Ган и вероятно президента Си Дзинпин

Това беше първото посещаване в Китай на върховен посланик на Вашингтон от пет години насам и най-високопоставената аудиенция на представител на администрацията на американския президент Джо Байдън, която имаше пререкания с Пекин по редица въпроси - от обвинявания в шпионаж до спор по отношение на полупроводниците.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР