Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън ще проведе лична

...
Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън ще проведе лична
Коментари Харесай

Блинкън може да разговаря със Си Дзинпин на посещение в Китай

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън ще организира персонална среща с китайския президент Си Дзинпин по време на двудневното си посещаване в Китай , което стартира на 5 февруари, заяви Financial Times  в четвъртък, цитирайки няколко анонимни източника, осведомени с проектите.

По този метод Блинкен ще бъде първият държавен секретар, който ще се срещне със Си в Китай след визитата на Рекс Тилърсън през 2017 година, първата година от ръководството на Тръмп. Когато Майк Помпео, който наследи Тилърсън, отиде в Китай на идната година, той нямаше среща със Си.
 С прегръдка Байдън и Си Дзинпин дадоха обещание да върнат връзките Съединени американски щати - Китай в правия път
С прегръдка Байдън и Си Дзинпин дадоха обещание да върнат връзките Съединени американски щати - Китай в правия път

Двамата организираха първа персонална среща на Г-20 в Бали

Блинкън е на посещаване в Китай, откакто Байдън и Си се съгласиха в Бали през ноември, че би трябвало да намерят способи за стабилизиране на турбулентните връзки сред Съединени американски щати и Китай.

Посещението му бележи нова фаза на засилен ангажимент сред двете страни след доста сложен интервал, който беше в допълнение комплициран от пандемията Covid-19. Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън ще посети Китай по-късно тази година . Йелън се срещна с Лиу Хе, висшият китайски стопански чиновник, в Цюрих предишния месец.

" Ако президентът Си Дзинпин реши да се срещне със секретаря Блинкън, това ще бъде още един от поредицата скорошни сигнали от китайския водач за предпочитание да промени тона , в случай че не и същността, на връзките сред Съединени американски щати и Китай ", сподели Денис Уайлдър, който беше основният консултант на Белия дом по Азия на Джордж Буш.

" Президентът Си, от края на своята пагубна политика на " нулева Коронавирус ", явно е в атака на сексапил, предопределена частично да убеди американския бизнес да не реалокира веригите си за доставки надалеч от Китай ", сподели Уайлдър.

Но пътуването на Блинкън до Пекин идва, когато връзките сред двете сили остават в най-лошото си положение , откогато Съединени американски щати и Китай откриха дипломатически връзки през 1979 година Напрежението набъбна през август, когато Китай организира широкомащабни военни учения в отговор на тогавашния ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси посещаване на Тайван.

Подчертавайки напрежението, върховен военачалник от военновъздушните сили неотдавна сподели , че Съединени американски щати и Китай евентуално ще влязат във война за Тайван през 2025 година, в изтекла записка, която Пентагонът бързо отхвърли като неотразяваща гледната точка на администрацията на Байдън. Меморандумът акцентира възходящата угриженост във Вашингтон по отношение на Китай. Ръководената от републиканците Камара на представителите неотдавна сътвори нова комисия, която ще се концентрира извънредно върху Китай.

Очаква се Блинкън също да се срещне с Ван И, почитан представител на китайската външна политика, който неотдавна смени Янг Джиечи. Той също по този начин ще се срещне с Цин Ган, някогашен китайски дипломат в Съединени американски щати и в този момент външен министър.

Пътуването идва съвсем две години откакто Блинкън и Янг се включиха в обществен спор при започване на среща в Аляска, която беше първият ангажимент на високо равнище сред страните, откакто Байдън стана президент.

Държавният департамент отхвърли коментар . Китайското посолство във Вашингтон не отговори незабавно на искане за коментар.

Посещението на Блинкън идва в миг, когато страните остават в спор по редица въпроси, в това число нападателната военна активност на Китай към Тайван , отхвърли му да осъди нахлуването на Русия в Украйна и бързо разширяващия се нуклеарен боеприпас.

Китай е отчаян от дейностите на Байдън да ограничи способността му да получава съвременна американска технология, в това число полупроводници. Съединени американски щати, Япония и Холандия неотдавна реализираха съглашение, предопределено да ограничи продажбата на принадлежности за произвеждане на чипове в Китай , до момента в който Вашингтон и Ню Делхи тази седмица стартираха няколко амбициозни софтуерни начинания за противопоставяне на Китай.

Очаква се китайските министри да стартират да посещават Съединени американски щати по-късно тази година преди срещата на форума АТЕС в Сан Франциско през ноември. Това събитие идва два месеца след срещата на върха на Г-20 в Индия, на която се чака да участват Байдън и Си.
 Филипините дават на Съединени американски щати по-голям достъп до базите си
Филипините дават на Съединени американски щати по-голям достъп до базите си

Манила се притеснява от Китай
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР