Държавният министър на здравеопазването Джоузеф Екуманкама изтъкна усилията на федералното

...
Държавният министър на здравеопазването Джоузеф Екуманкама изтъкна усилията на федералното
Коментари Харесай

Нигерийското правителство се закани да спре изтичането на мозъци


Държавният министър на опазването на здравето Джоузеф Екуманкама посочи напъните на федералното държавно управление на Нигерия да преодолее казуса с приключването на мозъци от страната.

Екуманкама, който беседва с публицисти по време на откриването на разнообразни планове във Федералния медицински център „ Ебют Мета “ в Лагос, дефинира приключването на мозъци като главно предизвикателство, засягащо здравния бранш сега, заяви Българска телеграфна агенция.

Проектите, открити от министъра, включват ортопедичен и травматологичен център, молекулярен комплекс и цех за произвеждане на О2, център за клинично образование, електроцентрала и ултра съвременна операционна зала.

Екуманкама сподели: „ Най-голямото предизвикателство пред бранша сега са лекарите и медицинските сестри, които напущат страната, само че желая по-скоро да ги насърча да останат, тъй като виждам напъните, които държавното управление поставя. Можем да потвърдим, че през последните три години държавното управление е осигурило 100 % от бюджета за опазването на здравето. Затова желая да ги насърча да останат и да ни оказват помощ да съживим здравния бранш и ние сме очевидци на това през днешния ден посредством това, което е налично в тази болница. “

Министърът поздрави доктор Адедамола Дада, медицински шеф на болничното заведение, за рационалното потребление на наличните запаси за по-нататъшно даване на инфраструктура и услуги за пациентите.

„ Ако не обиколите тази болница, няма да разберете, че има такива уреди и това е по този начин, тъй като са съумели да употребяват рационално наличните запаси на държавното управление. Ако хората са наясно с апаратурата тук и качествените ръце, няма да има потребност да пътуват в чужбина за медицински туризъм. Гарантирам на 100 % въз основа на това, което видях до момента. И премията за твърдоглав труд е повече труд, тъй че чакам повече от тях “, сподели той.

От своя страна шефът на болничното заведение Дада сподели, че лечебното заведение ще продължи да прави всичко допустимо, с цел да усъвършенства здравния статус на нигерийците.

„ Мотивацията зад всички тези планове е, че нямаме друга опция, с изключение на да дадем всичко от себе си, с цел да подобрим ситуацията на нигерийците. Имаме някои усложнения, свързани с пространството за разполагане на още кревати, само че към този момент има проект за създаване на блок от четири етажа, който ще усили нашите кревати със 75, ще усили нашите операционни до девет и също по този начин ще усили стаите ни за амбулаторни пациенти “, сподели той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР