Държавният глава удостои с Почетния знак на президента изпълнителния директор

...
Държавният глава удостои с Почетния знак на президента изпълнителния директор
Коментари Харесай

Президентът: Българският народ не само  спаси своята еврейска общност от нацизма, но спаси и идеала за хуманизма и достойнството на Европа

Държавният глава удостои с Почетния знак на президента изпълнителния шеф на Американския еврейски комитет Дейвид Харис

Историите за ориста на избавените от лагерите на гибелта български евреи не би трябвало да се не помнят, по този начин както се уважава и паметта на починалите, тъй като това е роман за безподобен героизъм. Това е урок по човещина, хуманизъм и добрина. Днешната гала е израз на благодарност за значимия персонален принос на Дейвид Харис за отстояването и популяризирането на невиждания исторически акт на спасяването на близо 50 хиляди български евреи по време на Втората международна война. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден на „ “ удостои изпълнителния шеф на Американския еврейски комитет Дейвид Харис с Почетния знак на президента.

Отличието е за изключителния принос на Дейвид Харис за развиването на другарските връзки сред българския и еврейския народ, укрепването на демократичните полезности, отбраната на правата на индивида, както и за битката с антисемитизма и всички форми на дискриминация.

По време на церемонията президентът Румен Радев открои значимото значение на идното взаимно отбелязване следващата година на 80-годишнина от спасяването на българската еврейска общественост. „ Горди сме с това, че точно нашият народ съумя освен да избави своята еврейска общественост и оказа помощ на хиляди други да избягат от окупираните от нацисткия режим страни. Така страната ни избави и идеала за хуманизма, избави достолепието на Европа в един от най-мракобесните интервали от историята “, посочи президентът. По думите му през днешния ден, когато сянката от предишното още веднъж се надига, точно споменът за този героизъм ни оказва помощ да се борим против всички прояви на дискриминация и в отбрана на демократичните полезности.

Президентът Радев открои дейната активност на Дейвид Харис, който е отпред на Американския еврейски комитет повече от 30 години. Държавният глава посочи приноса му за огромното и пълноценно съдействие на комитета с България и българската еврейска общественост. „ Високо ценим решението на комитета от 2018 година да разкрие своя шести офис в Европа точно в столицата на България в символ на дългогодишните другарски връзки сред българския и еврейския нации, изпълнени с съгласие и взаимно почитание “, съобщи Румен Радев. Държавният глава изрази убеденост, че българската страна ще продължи пълноценното си съдействие по всички начинания, дела и планове, които утвърждават общата битка против ксенофобията, антисемитизма и дискриминирането във всичките й разновидности, както и за запазване на еврейското културно завещание в България.

Изпълнителният шеф на Американския еврейски комитет Дейвид Харис изрази благодарност за оценката. „ Спасяването на 50 хиляди български евреи по време на Втората международна война е необикновен лъч на светлина във време на мрак. Вярвам, че през днешния ден, когато екстремизмът и антисемитизмът още веднъж са във напредък, гласът на България би трябвало да бъде чут по целия свят. Трябва да допринесем светът да разбере какъв може да бъде духът, който въодушеви България – и гражданското общество, и Народното събрание, и църквата, да продължат да пазят евреите “, съобщи Дейвид Харис. Той посочи, че сега има потребност от уроците, които България може да съобщи с образеца си и изрази вяра това да се случи.

На церемонията участваха шефът на българския офис на Американския еврейски комитет Виктор Меламед и Александър Оскар – ръководител на Организацията на евреите в България „ Шалом “. Възможностите за съдействие и за взаимни начинания, свързани с отбелязване на идната през 2023 година 80-годишнина от спасяването на българските евреи, бяха разисквани от президента Румен Радев и Дейвид Харис по време на среща, която се състоя на „ “ след церемонията.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР