Държавният глава удостои посланика на Албания у нас Доника Ходжа

...
Държавният глава удостои посланика на Албания у нас Доника Ходжа
Коментари Харесай

Президентът Радев: Българската общност в Албания е важен мост за укрепване на връзките между двата приятелски народа

Държавният глава удостои посланика на Албания у нас Доника Ходжа с медал „ Мадарски конник “ първа степен

Българската общественост в Албания е значим мост за подсилване на пълноценните връзки сред двата другарски народа. Това съобщи президентът Румен Радев, който удостои посланика на Албания у нас Доника Ходжа с медал „ Мадарски конник “ първа степен за изключително огромните заслуги на дипломата за развиването на двустранните връзки.

В словото си на тържествената гала, която се състоя в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2, президентът акцентира поредните старания на дипломат Ходжа за развиването и задълбочаването на българо-албанските връзки, учредени на взаимно доверие, съгласие и другарство. Президентът Радев посочи възходящото развиване и поддържането на позитивна динамичност в политическия разговор сред двете страни на най-високо равнище, като означи извънредно резултатните срещи с президента на Албания Байрам Бегай и с министър-председателя Еди Рама при визитата си в албанската страна през предходната година, както и при скорошната аудиенция там на вицепрезидента Илияна Йотова.

Държавният глава открои приноса на дипломат Ходжа за възходящото развиване на двустранния търговски продан, който в интервала 2018 - 2022 година бележи устойчивия растеж и съвсем се удвоява. Президентът Радев означи сполучливото съдействие с албанската страна за построяването на стратегическия Коридор VIII, който по думите му става още по-необходим освен за икономическото развиване на района, само че и за нашата сигурност в изискванията на войни и рецесии.

Като акцент в активността на дипломат Ходжа президентът уточни напъните й за активизиране на съдействието в региона на културата, в това число в подтекста на 110-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред България и Албания и 30-ата годишнина от подписването на двустранния Договор за другарство и съдействие, които означаваме през 2023 година Приятелските връзки сред двете страни се основават както на вековната културна и историческа непосредственост, по този начин и на съществуването на огромна българска общественост в Албания, посочи президентът Радев. Държавният глава изрази очакване държавното управление и всички институции в Албания да продължат да подсигуряват удобна среда, в която българската общественост да съхранява своята история, език, просвета и обичаи. Като образец за вековните исторически връзки президентът Радев уточни село Мандрица в България, което е учредено от албанци още през 17-и век и до през днешния ден някои от жителите му приказват албански език.

В словото си президентът означи още разширението и задълбочаването на двустранните връзки в региона на защитата и укрепването на сигурността в района, изключително през последните пет години откогато Албания е член на НАТО. Свидетелство за това е и присъединяване на албански контингент в границите на Многонационалната бойна група в страната ни. Президентът Радев посочи и значителния прогрес, който Албания отбелязва по пътя си към Европейския съюз, непроменяемо разчитайки и на поддръжката на България. „ Вярвам, че с нашата обща визия за района и с нашите споделени европейски полезности ние, от двете страни на Западните Балкани, ще продължим да способстваме за укрепването на районната сигурност и непоклатимост “, съобщи Румен Радев.

Посланик Доника Ходжа изрече признателност за оказаната чест и полученото висше държавно отличие. Албания и България през днешния ден са лоялни сътрудници повече от всеки път посочи тя и също акцентира интензивното развиване и задълбочаване на икономическите връзки сред двете страни. По думите й българското малцинство в Албания е извънредно мощен мост, който укрепва историческите връзки и другарските връзки сред България и Албания. Дипломатът изрази убеденост, че България ще продължи да оказва своята поддръжка за европейската интеграция на Албания.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР