Държавният глава с критика към правителствотоПрезидентът Румен Радев обяви, че

...
Държавният глава с критика към правителствотоПрезидентът Румен Радев обяви, че
Коментари Харесай

Радев обяви решението си за шефа на НСО

Държавният глава с рецензия към държавното управление

Президентът Румен Радев разгласи, че няма да освободи началника на Националната работа за защита. Такова предложение пристигна от Министерския съвет тази седмица. Държавният глава беше безапелационен, че държавното управление няма пълномощия да му предлага каквото и да е било.

„ Инициативата за назначение и освобождение на началника на НСО принадлежи на президента, не на държавното управление. Съгласно същия закон има ясно избран орган, който управлява службата и дефинира дали има нарушавания. Това не е нито министър председателят, нито Министерският съвет”, безапелационен е той, съобщи Нова телевизия.

Радев дефинира отправените към него претенции и претекстове като повърхностни и несъстоятелни. „ Тяхната фактология никога не допуска аз да освободя началника на НСО. Мотивите в отчета по-скоро навяват внушения за началника на службата”, разгласи президентът. И добави: „ Продължаването на опитите да се подчинят и политизират службите не е в полза на сигурността”, акцентира още той.

Отношенията му с премиера Кирил Петков уточни, че са естествени, градивни и в духа на законите. „ Редно е когато се вземат решения в страната да се базират на законите. Както и министър председателят неведнъж акцентира никой не би трябвало да е над закона. Това важи и за НСО, която би трябвало да извършва закона прецизно и да дава съответните записи”, изясни той.

За шеф на Българска народна банка Радев уточни, че чака решенията да бъдат такива, че да способстват за стабилността на банковата ни система. „ Очевидно колкото по-политизиран е един претендент, толкоз по-трудно се получава”, съобщи президентът.

Той разяснява и настояванията за оповестяване на съветския дипломат за личност нон грата. „ Поведението на дипломат Митрофанова от дълго време прекрачи нормите на дипломацията. Но всички, които приканват за нейното изпъждане, би трябвало да си отговорят най-важния въпрос - ще стане ли по-безопасно извеждането на нашите моряци и екипажа? Какви са вероятностите и другите възможности за доставка на енергоносители в непосредствен и средносрочен план”, попита Радев.

Държавният глава предизвести, че откритите въпроси с Република Северна Македония би трябвало да се решат преди Скопие да стартира договаряния за участие в Европейския съюз.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР