Държавният глава Румен Радев увери българските полярници, че в лицето

...
Държавният глава Румен Радев увери българските полярници, че в лицето
Коментари Харесай

Радев увери полярниците, че винаги могат да разчитат на президентската институция

Държавният глава Румен Радев увери българските полярници, че в лицето на президентската институция постоянно могат да разчитат на поддръжка.

Той сподели това в приветствието си, връчвайки националното знаме на участниците в 27-та българска Антарктическа експедиция, на обичайна гала в Гербовата зала на " Дондуков " 2. Знамето одобри ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

Президентът Радев подсети, че това е традиция, сложена от президента Желев и праволинейно следвана от всички последващи президенти. Държавният глава пожела още доста нови научни резултати, полярниците ни да се върнат живи и здрави, и българският трикольор гордо да се развява на Белия континент.

За 27-и път нашите антарктици се насочат на теоретичен поход към Южния полюс, с цел да провокират човешките благоприятни условия в едни извънредно рискови условия и да разширят познанието ни за света. Антарктида от дълго време не е единствено любознание и екзотика, Антарктида към този момент е нужда, уточни Радев, като подсети, че леденият континент е барометърът за световните климатични промени, методът да познаем по-добре предишното ни, само че и ключът към разгадаването на бъдещето ни, както и нов източник на запаси за бъдещото ни развиване. Можем единствено да се гордеем, че българските страна и учени демонстрираха предвидливост и стратегическо мислене, и през днешния ден България има своята антарктическа база, има Антарктически институт, престижа на страна, която е измежду пионерите на изследванията на значимия континент, сподели президентът.

Той означи също, че Антарктида е и континент на мира, добавяйки, че тя постанова и нови междудържавни връзки - на доверие, съдействие и взаимопомощ. Президентът благодари на Аржентина, Бразилия, Испания и Португалия. Той означи значимостта на това да възпитаваме генерации, които да имат ново мислене за бъдещето на планетата.

Проф. Христо Пимпирев дефинира задачата на полярниците като задача за България, да се покаже, че България не е една страна " в Югоизточния завършек на Европа ", а е страна, уважавана в целия свят като полярна нация. Зад гърба си имахме през всичките тези години поддръжката на президентската институция, съобщи Пимпирев. Можем да се гордеем, че имаме полярна база, която е център на научни проучвания от целия свят, а учените ни са ценени, сподели проф. Пимпирев, като благодари за поддръжката на президента.

" Знанията за Антарктида и нейните загадки притеглят от ден на ден младежи и това в действителност е бъдещето - да възпитаваме генерации, които да имат ново мислене за бъдещето на планетата ", съобщи в словото си Румен Радев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР