Държавният глава Румен Радев свиква консултации с парламентарно-представените партии преди

...
Държавният глава Румен Радев свиква консултации с парламентарно-представените партии преди
Коментари Харесай

Консултациите при президента: Днес ще стане ясно има ли бял дим между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Държавният глава Румен Радев привиква съвещания с парламентарно-представените партии преди да връчи първия мандат за сформиране на държавно управление.

 

Първи на " Дондуков " 2 още в 9.30 ще отидат от ГЕРБ-СДС.

 

Днес са планувани диалози и с ПП-ДБ, както и с Движение за права и свободи от 14.00.

 

Утре срещите ще продължат с партиите от опозицията – " Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ.

 

В търсене на решение от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водиха договаряния, които продължиха два дни и завършиха нощес в 21.30 часа. Резултатите от тях остават неразбираеми.

 

Твърдото решение на договарящите беше договарянията да бъдат финализирани в неделя вечер, с цел да се яват през днешния ден при президента с ясни позиции.

 

В петък Габриел и министър председателят в оставка Николай Денков оповестиха, че ще се прегледат точка по точка импортираните и от двете обединения преговорни документи.

Официално са ясни предложенията на ГЕРБ за съдружно съглашение и на ПП-ДБ за меморандум за назначенията в основни държавни органи.

 

Преди началото на вчерашните договаряния съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов сподели, че " първо ще обсъдим промените, по-късно структурата и състава на Министерския съвет ". Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков прикани за реалистични цели и за следващ път подчертава върху измененията в службите и регулаторите.

 

Държавният глава означи, че ще реши по кое време да връчи първия изследователски мандат след консултациите с партиите. Радев към този момент даде поръчка, че ще изчака да минат всички срещи с политическите сили, с цел да реши по кое време да връчи първият мандат за съставяне на кабинет. Ако реши да го направи още тази сряда (12 март), това значи, че ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " ще имат най-малко още два дни за диалози преди началото на конституционната процедура по връчването на мандатите

 

Според Радев, в случай че се стигне до назначението на служебно държавно управление най-големият проблем ще е в неналичието на отговорност.

С поправките в Конституцията не е ясно кой ще носи отговорност при вероятно служебно държавно управление. Аз имам лимитирана опция да избера министър-председател. Той от своя страна би трябвало да избере министри, а аз с моя автограф да поема отговорност за тях без да ги познавам, изтъка Радев.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР