Държавният глава Румен Радев смята, че правораздавателните органи трябва да

...
Държавният глава Румен Радев смята, че правораздавателните органи трябва да
Коментари Харесай

Президентът засегна темите за мигрантите, ЦИК и еврозоната

Държавният глава Румен Радев счита, че правораздавателните органи би трябвало да подходят по радикално друг метод към престъпленията  от трафик на мигранти.

В първи коментар пред медиите, след като  предишния петък когато 18 мигранти от Афганистан се задушиха в тайник на камион зарязан край Локорско от каналджиите, Румен Радев сподели:

" Показателно е, че в други страни за същите закононарушения се получават десетки години затвор. А при нас трафиканти, хванати от органите, само че получили съглашение с прокуратурата, получават – виждате, до 5 месеца. И това е покана към тях още веднъж да правят същите закононарушения.

Що се отнася до самохвалството за нулева миграция преди години. Тази нулева миграция значи политика на снишаване на безучастие. Нека си спомним какво беше тогава – всеобщо прекосяване на границата, гладко, към Лъвов мост. Спомняте ли си какво представляваше Лъвов мост? ".

Държавният глава удостовери, че в четвъртък у нас идват специалисти на Европейската комисия, които до подкрепят битката с миграцията. Радев чака страната ни да получи и забележителна поддръжка и като финансови средства и като съоръжение за защита на границата ни.

Радев засегна и друга тематика.

Той не е склонен с изказванията на съпредседателя на " Продължаваме промяната " Асен Василев, че служебното държавно управление носи виновност да се отсрочи участието на България в еврозоната, което беше планувано за 1 януари следващата година. Радев напомни, че нужните законопроекти, като изискване за еврозоната, не са признати и 48.ото национално заседание и неналичието на тази политическа воля не може да бъде обезщетена от служебното държавно управление.

" Някои очевидно желаят да влезем в еврозоната през задния вход, както влязоха и в политиката, и както се показват решението на доста от проблемите. Влизането на България в еврозоната не е въпрос на надлъгване и шмекеруване, а на първо място на доверие. На бистрота, на неприкритост и на действителни достижения.

До огромна степен тази инфлация, която ни стопира сега за еврозоната, се дължи на предходни управнически решения, дано не ги изброяваме какви са те.

Но най-важното е да бъдат уверени жителите, тъй като те всеобщо не имат вяра. Защото до момента плащаха постоянно цената на всички промени, на некомпетентните и користни политически решения ", сподели Румен Радев.

След вчерашният скандал в Централната изборна комисия (ЦИК) за това по какъв начин ще се регистрират в протоколите гласовете от машините президентът Румен Радев счита, че не би трябвало да има интервенция в работата на самостоятелен орган, какъвто е комисията  

" Не би трябвало да се намесваме в работата на комисията у нас. Очаквам в работата на комисията на всички органи, ангажирани с изборите, да има повече бистрота, а не да водим до поврат. Така, че дано в допълнение да не заличаваме машинното гласоподаване. Не би трябвало да се насажда съмнение в изборния развой, така и така изборната интензивност не е на равнището, на което би трябвало да бъде ", сподели Румен Радев.

Президентът сподели още, че сега се търси най-хубавото организационно и техническо решение за видеонаблюдението и видеоизлъчването при броене на резултатите от вота в СИК.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР