Държавният глава Румен Радев проведе телефонен разговор с президента на

...
Държавният глава Румен Радев проведе телефонен разговор с президента на
Коментари Харесай

Румен Радев проведе телефонен разговор с Еманюел Макрон

Държавният глава Румен Радев организира телефонен диалог с президента на Френската република Еманюел Макрон. Европейската вероятност на страните от Западните Балкани, последиците от военните дейности в Украйна и променената среда за сигурност в Европа бяха във фокуса на диалога.

В интерес на стабилността на Обединена Европа е всяка страна претендент за член на Европейски Съюз да отстоява европейските полезности, свързани с правата на нейните жители, и България чака безапелационни резултати от страна на Република Северна Македония в тази тенденция, преди да даде единодушието си за започване на договаряния, уточни по време на диалога българският държавен глава.

Румен Радев уточни също по този начин, че сред България и Република Северна Македония беше реализирано единодушие за правене на пътна карта, която да очертае краткосрочни и дълготрайни цели, чието осъществяване да придвижи напред процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка, само че към момента няма резултати в тази тенденция. Очакването на страната ни за правно обвързващи гаранции, които да залегнат в преговорната рамка за Република Северна Македония и да подсигуряват осъществяването на поетите задължения от страна на РСМ, също бе маркирано от президента. Румен Радев акцентира също по този начин, че неизпълнението на Двустранния контракт за другарство и добросъседство и съдействие от страна на РСМ, 5 години след неговото сключване, изисква съответни стъпки и резултати, осъществяването на които да възвърне и укрепи доверието ни.

Президентът Еманюел Макрон изрази готовността на Франция да поддържа България, по този начин че Военновъздушните сили на страната ни да не изгубят отбранителни способности до приемането на предплатените от България изтребители F-16.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР