Държавният глава Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния секретар

...
Държавният глава Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния секретар
Коментари Харесай

Радев в разговор с Блинкен: Призова за търсене на решение България да получи изтребители на лизинг

Държавният глава Румен Радев организира телефонен диалог с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен. Теми от стратегическото партньорство сред България и Съединени американски щати, както и провокациите пред сигурността, произлизащи от войната на Русия против Украйна, бяха във фокуса на диалога .

Двамата разискаха нуждата от оказването на поддръжка за Украйна
в тежките условия на целеустремено разрушение на нейната енергийна и гражданска инфраструктура, от което страдат и милиони почтени хора. 
 
Енергийната диверсификация и предприемането на своевременни ограничения за обезпечаването на различни доставки на недопечен нефт за рафинерията в Бургас, след приключването на дерогацията за импорт на съветски петрол, също беше акцент на диалога. Президентът Радев открои опцията за построяването на петролопровод от Александруполис към Бургас , тъй че да не се стига до затварянето на основно дружество за българската стопанска система, растеж на безработицата, недостиг в доставките на горива и увеличение на цените им.
 
Гарантирането на надеждна икономическа, транспортна и енергийна съгласуваност в Югоизточна Европа в изискванията на боен спор в съседство е от основно значение за построяването на надеждни вериги на доставки в района и справяне с отрицателните последствия от рецесията, акцентира още президентът. Румен Радев изрази упованието на страната ни да се причисли към Шенген през 2023 година , за което към този момент получи поддръжка от ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет.
 
Двамата разискаха и партньорството сред България и Съединени американски щати в региона на сигурността и защитата. Президентът Радев още веднъж прикани за търсенето на решение България да получи изтребители на лизинг, до момента в който не бъде образувана българската ескадрила от изтребители F-16. България разчита на поддръжката на своите съдружници, само че държи да запази и развива националните си качества за защита на личното си въздушно пространство, акцентира още президентът Румен Радев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР