Държавният глава Румен Радев проведе днес видеоконферентен разговор с председателя

...
Държавният глава Румен Радев проведе днес видеоконферентен разговор с председателя
Коментари Харесай

Румен Радев и Шарл Мишел обсъдиха транспортирането на азерски газ към Европа през България

Държавният глава Румен Радев организира през днешния ден видеоконферентен диалог с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. Разговорът се организира в границите на подготовката на срещата на европейските водачи в Прага. На 6 октомври ще се състои първата среща на върха във формат „ Европейска политическа общественост “, а на 7 октомври – неофициално съвещание на Европейския съвет, оповестиха от пресцентъра на президентството. 

Радев приветства самодейността на френския президент Еманюел Макрон за основаването на Европейска политическа общественост. По думите на българския държавен глава новата платформа има капацитет да улесни разговора и да сътвори благоприятни условия за по-ефективна координацията на напъните за реализиране на непоклатимост, сигурност и разцвет както в границите на Европейски Съюз, по този начин и с страните в съседство.

Необходимостта от подсилване на сигурността и предвидимостта в доставките на енергийни запаси към Европа, което да способства за икономическата и обществена непоклатимост в обособените страни, също беше измежду акцентите на диалога. Президентът Румен Радев срещна ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел с постигнатото съглашение сред газопреносните оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия за превозване на спомагателни количества природен газ от Азербайджан към Европа, употребявайки националните газопреносни мрежи без да се изчаква построяването на нова инфраструктура. Това, по думите на президента, демонстрира и способността за постигането на действителни решения, които да подсигуряват конкурентоспособността и индустриалния потенциал на Европа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР