Държавният глава Румен Радев прие на Дондуков“ 2 сурвакари -

...
Държавният глава Румен Радев прие на Дондуков“ 2 сурвакари -
Коментари Харесай

Президентът прие на „Дондуков” 2 деца сурвакари по случай ромската Нова година

Държавният глава Румен Радев одобри на „ Дондуков “ 2 сурвакари - ученици на Основно учебно заведение „ Юрий Гагарин “ и Основно учебно заведение „ Братя Миладинови “ в Сливен, по случай настъпването на ромската Нова година – Василица. Това се показва на формалния уебсайт на президента, оповестява Българска телеграфна агенция.
Президентът честити празника на младежите и ги поздрави за високите им резултати в учебно заведение. „ Вашите триумфи са наслада освен за вашите родители и фамилии, те са горделивост за всички нас “, обърна се Радев към учениците и им пожела здраве и с убеденост да гледат към бъдещето.

На учителите и възпитателите Радев благодари за тяхната безрезервност и неизчерпаема сила в работата им с децата. „ Това е пътят България да има почтено и сполучливо бъдеще “, съобщи президентът.

Вчера вицепрезидентът Илияна Йотова също посрещна сурвакари на " Дондуков " 2.
Ромската Нова година се отбелязва на 14 януари. Празникът се назовава още Василица, Васильовден или Банго Василий (куцият Васил), показва Българска телеграфна агенция. Празнуването на Василица е обвързвано с няколко ромски митове. В някои от тях Банго Василий е покровител и бранител на ромите. Той възвръща моста, опустошен от дявола, по който минават ромите. В други митове Банго Василий е сакат пастир, който избавя давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си ром.

Според друга легенда Свети Василий е избавил циганския жанр от удавяне в вилнеещото море. Дълбоките води щели да обхванат ромите, само че беловласият светия им е изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя избавител на 14 януари и в негова чест назовават празника Василица.
Източник: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в
 
13 Яну 2023413 Яну 20232213 Яну 202319513 Яну 20232313 Яну 2023253013 Яну 2023688КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани10 Яну 2023268811 Яну 202367711 Яну 202354628 Дек 2022849
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР