Държавният глава Румен Радев остро осъжда системните нарушения на правата

...
Държавният глава Румен Радев остро осъжда системните нарушения на правата
Коментари Харесай

Прибираме си за лечение у нас пребития в Охрид наш сънародник

Държавният глава Румен Радев остро осъжда систематичните нарушавания на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на ненавист към тях , резултат на която е Християн Пендиков в Охрид, оповестиха от президентството.

Радев акцентира, че декларираните упоритости за участие на РСМ в Европейския съюз и поетите задължения за промени и одобряване на демократичните правила в страната, се разминават с действителността, в която живеят македонските българи.
 Министерство на външните работи привика посланичката на РСМ за побоя над секретаря на българския клуб в Охрид
Министерство на външните работи привика посланичката на РСМ за побоя над секретаря на българския клуб в Охрид

Буяр Османи даде обещание подпомагане от страна на локалните управляващи по случая

България има подготвеност да провежда въздушната евакуация на Християн Пендиков и да обезпечи неговото лекуване , осведомят също от " Дондуков " 2.

Президентът планува още веднъж да сложи въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония пред държавните и държавни ръководители в Европейския съюз, както и на вниманието на европейските институции и Съвета на Европа. " Системното нарушение на техните права беше в основата на позицията на България, европейската интеграция на Република Северна Македония да се гради на същински прогрес в изкореняването на езика на омразата към България и българите и на спазването на правата на македонските българи ", допълват от прессекретариата на президента.
 Костадинов: РСМ не е подготвена да влезе в Европейски Съюз
Костадинов: РСМ не е подготвена да влезе в Европейски Съюз

Той е обезпокоен от офанзивите върху българския клуб в Охрид

По-късно от Министерски съвет оповестиха, че служебният министър-председател Гълъб Донев е провел телефонен диалог с премиера на РСМ Димитър Ковачевски. Двамата са разискали тежкото престъпно закононарушение.

Донев категорично осъжда побоя против Пендиков, при който са му нанесени съществени телесни повреди. В разговора той е определил нападението като изцяло недопустимо, рисково престъпно действие, осъществено против жител на Република Северна Македония с българско съзнание и изиска от страна на локалните управляващи неотложно да бъдат подхванати всички нужни ограничения за отбрана на българите в страната против сходни закононарушения от ненавист.

Премиерът е изискал и подпомагане при организацията по превозването на Християн Пендиков за лекуване в България. Ковачевски е изразил подготвеност за поддръжка при превозването със аероплан на Пендиков, както и за цялостно следствие на случая и заблуждение под отговорност на причинителите.

По предписание на Донев държавният аероплан " Фалкон " с двама лекари и реанимационна сестра от  Военномедицинска академия на борда към този момент е на път за РСМ . Пребитият македонски българин ще бъде настанен във ВМА, където ще получи нужното лекуване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР