Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст

...
Държавният глава Румен Радев не се присъединява към пълния текст
Коментари Харесай

Радев изясни позицията си по отношение на Украйна и нейното членство в НАТО

Държавният глава Румен Радев не се причислява към цялостния текст на декларацията, призната от някои страни в Източна Европа, във връзка с участието на Украйна в НАТО. Президентът Румен Радев поддържа останалите позиции, съдържащи се в документа.

От президентството излязоха с позиция за признатата от държавните глави на някои страни от Централна и Източна Европа декларация във връзка с Украйна и нейното участие в НАТО. Към нея не се причислиха България и други страни от района.

Държавните глави на няколко страни членки на НАТО от Централна и Източна Европа подписаха взаимно изказване от 2 октомври, в което удостоверяват поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. " Твърдо поддържаме решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година по отношение на бъдещо присъединение на Украйна ", се споделя в изказването. Подписалите декларацията приканват Русия неотложно да се изтегли от всички окупирани територии.

" България е част от декларацията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година по отношение на присъединение на Украйна в бъдеще, само че тази декларация е призната в напълно друга среда на сигурност. Военните дейности на територията на Украйна през днешния ден изискват нейното участие в Алианса да бъде разисквано в границите на цялостния състав на Северноатлантическия съвет и да не води към риск от директното замесване на страните от НАТО във войната.

Решение за присъединение на Украйна към НАТО би трябвало да бъде взето едвам след изработването на ясни параметри за мирното споразумяване на спора сред Русия и Украйна, които да бъдат признати и приложени и от двете воюващи страни ", се споделя още в позицията на президентството ", се споделя в позицията. 

Подписалите декларацията за поддръжка на Украйна и участието й в НАТО са: румънският президент Клаус Йоханис, президентът на Чехия Милош Земан, президентът на Естония Алар Карис, президентът на Латвия Егилс Левитс, президентът на Литва Гитанас Науседа, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Република Черна гора Мило Джуканович, президентът на Полша Анджей Дуда и президентката на Словакия Зузана Чапутова. Деветимата обявиха, че не могат да останат безмълвни " пред грубото нарушение на интернационалното право от страна на Руската федерация ". " Потвърждаваме поддръжката си за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Ние не признаваме и в никакъв случай няма да признаем опитите на Русия да анексира украински територии. Твърдо поддържаме решението от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година по отношение на бъдещо присъединение на Украйна ", се споделя в изказването на европейските държавни глави.

Радев с Шарл Мишел разискаха минаването на азерски газ през България към Европа

Президентът Румен Радев срещна през днешния ден ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел с постигнатото съглашение сред газопреносните оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия за превозване на спомагателни количества природен газ от Азербайджан към Европа, употребявайки националните газопреносни мрежи без да се изчаква построяването на нова инфраструктура. Това, по думите на президента, демонстрира и способността за постигането на действителни решения, които да подсигуряват конкурентоспособността и индустриалния потенциал на Европа.

Необходимостта от подсилване на сигурността и предвидимостта в доставките на енергийни запаси към Европа, което да способства за икономическата и обществена непоклатимост в обособените страни, също беше измежду акцентите на диалога. Той се организира посредством видеоконферентна връзка в границите на подготовката на срещата на европейските водачи в Прага. Там на 6 октомври ще се състои първата среща на върха във формат " Европейска политическа общественост ", а на 7 октомври - неофициално съвещание на Европейския съвет.

Президентът Радев приветства самодейността на френския президент Еманюел Макрон за основаването на Европейска политическа общественост. По думите на българския държавен глава новата платформа има капацитет да улесни разговора и да сътвори благоприятни условия за по-ефективна координацията на напъните за реализиране на непоклатимост, сигурност и разцвет както в границите на Европейски Съюз, по този начин и с страните в съседство.

Румен Радев означи дейната и ползотворна активност на дипломат Робин по време на френското председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на тази година. Посланик Робин способства доста за разяснение на проблемите сред България и Република Северна Македония и на българската позиция пред френските институции и специалисти, тя споделяше и отстояваше намерено своите позиции във време, в което не всички наши европейски сътрудници и специалисти от Брюксел разбираха дълбочината на тези проблеми и не успяваха да вникнат в цялата трудност на пъзела на политическите връзки на Балканите и техните причинно-следствени връзки, сподели президентът Радев. Благодарение и на напъните на дипломат Робин въпросът за правата на индивида, за отстояването на културно-историческото завещание, смисъла на историческата истина и обективност бяха издигнати от равнището на двустранните до равнището на европейските връзки и точно по тази причина успяхме да намерим най-накрая позволение и оттласкване на този проблем в вярната посока, сподели Радев.

Президентът означи още дейните политически и стопански връзки сред България и Франция. Той уточни, че през 2021 година двустранният търговски стокообмен надмина 2 милиарда евро и добави, че това е триумф, само че е надалеч под нашите благоприятни условия. Уверен съм, че тази основа, която имаме сега, ще ни разреши с доста по-бързи темпове освен да усилваме стокообмена, само че да забележим повече френски вложения в България, взаимни производства, взаимни развойни действия във високите технологии и промишлености на бъдещето, уточни Радев. Той посочи също и развиването на обичайно положителните връзки в образованието, науката и културата сред двете страни, както и от почналото след пандемията възобновяване на връзките ни в туризма.

" Нашите общи полезности са точно хубавичко основа, върху която градим нашия общ блян за една по-силна, по- обединена и просперираща Европа ", сподели президентът Радев. Той благодари за безапелационната поддръжка на Франция за участието ни в НАТО и в Европейски Съюз, като изрази увереност, че тази поддръжка ще продължи също по този начин решително за участие на България в Шенген и добави, че това е от огромно значение освен за нашата страна и района, а и за сигурността и просперитета на Европа.

" Не чаках, когато дойдох в София през септември 2019 година, че едвам след няколко месеца пандемията ще превземе света и ще наруши всичките ни връзки и връзки. Оттогава следва рецесия след рецесия, стартира война и това ни припомня най-малко едно нещо - че няма различен метод да се оправим с сложните провокации и времена, с изключение на дружно, със взаимност, в границите на нашето европейско и евроатлантическо семейство ", сподели дипломат Флоранс Робин. " В доста сфери България е демонстрирала отдаденост и ангажираност към европейския план и ви поисквам да продължавате с триумфа и напредъка по този път ", сподели още дипломатът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР