Държавният глава Румен Радев е в Австрия.В първия ден на

...
Държавният глава Румен Радев е в Австрия.В първия ден на
Коментари Харесай

След скандала за Шенген: В първия ден на 2023-та Радев се радва на валсовете на Щраус във Виена

Държавният глава Румен Радев е в Австрия.
В първия ден на 2023-та година президентът и брачната половинка му Десислава ще се насладят на Новогодишния концерт на Виенската филхармония.

 

Президентът е поканен персонално от австрийския канцлер Карл Нехамер.

 

Българският президент одобри поканата, макар строгото „ не “ на Австрия за влизане на страната ни в Шенген “.

 

Припомняме, че на 8 декември Съветът на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи отхвърли предлагането България и Румъния да се причислят към Шенген, откакто предварително Австрия блокира приемането на страните ни дружно с Нидерландия.

По време на визитата си в Австрия българският държавен глава и Нехамер ще употребяват опцията да разменят отзиви по настоящи политически тематики, в това число и отхвърли към София за Шенген.

 

Показателен е и фактът, че федералният канцлер е изказал задоволството си от визитата: „ Новогодишният концерт е кулминационна точка на културния живот в Австрия и въодушевява милиони хора по целия свят. Много се веселя, че президентът Радев одобри моята покана и ще пристигна във Виена да участва на този концерт. Посещението ни дава опция да обменим отзиви по настоящи политически въпроси и провокации “, цитира изданието изказване на Нехамер.

Австрия поддържа всички старания на България да опазва дейно външните си граници и да стопира незаконната миграция. Тази поддръжка канцлерът изисква и от Европейския съюз, обобщава „ Ексспрес “.

 

Президентът към този момент е в австрийската столица дружно със брачната половинка си. След броени часове стартира световноизвестния концерт в " Златната зала " на Филхармонията във Виена. 

 

Първото семейство на България ще почете концерта за поредна година. За първи път двамата участваха през 2018 година по покана на президента Александър Ван дер Белен.

__

Виенски филхармоници (на немски: Wiener Philharmoniker) е австрийски оркестър, за който се счита, че е измежду най-хубавите в света.

Домът на Виенските филхармоници се намира в „ Музикферайн “. Членовете на оркестъра са избирани от Оркестъра на Виенската държавна опера. Това е дълъг развой, при който всеки музикант би трябвало да потвърди своята дарба в най-малко 3 година свирене в операта и балета. Вече по-късно музикантите могат да помолят Съвета на Виенските филхармоници да обмисли тяхното назначение на позиция във Виенските филхармоници.

История
Произходът на оркестъра може да се наблюдава до 1842 година, когато Ото Николай образува Филхармоничната академия, която е изцяло самостоятелен оркестър, който взема всички свои решения с либерален избор на всичките си членове. Тези правила на оркестъра се поддържат и през днешния ден.

С отдръпването на Ото Николай през 1847 година оркестърът съвсем се разпада и не е доста деен до 1860 година, когато Карл Екерт се причислява като диригент. Той дава няколко серии от по 4 абонаментни концерта и от този момент оркестърът дава концерти непрекъснато.

Диригенти
Виенските филхармоници нямат основни диригенти. Всяка година членовете на сдружението избират музикант да дирижира всички концерти от съответния сезон във виенската „ Музикферайн “. Тези диригенти до 1933 година са наричани „ абонаментни “ (abonnementdirigenten), тъй като, както е било признато, те дирижират всички концерти, включени в общ абонамент за филхармонията в „ Музикферайн “. Някои от тези избори се възобновяват за доста години, други остават такива единствено за няколко. В същото време Виенските филхармоници работят и с други диригенти, да вземем за пример на фестивала в Залцбург, за записи или при специфични случаи. С разширение на интензивностите на оркестъра той взема решение въпреки всичко да смени тази система през 1933 година Оттогава нататък във Виенските филхармоници е имало единствено гост-диригенти, наемани единствено за по 1 концерт, както във Виена, по този начин и другаде.

 

Очаквайте детайлности.

 

Концертът НА ЖИВО може да гледате ТУК: 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР