Държавният глава Румен Радев е подписал декларация на срещата на

...
Държавният глава Румен Радев е подписал декларация на срещата на
Коментари Харесай

Радев в Мадрид: Русия е агресор и най-голямата заплаха

Държавният глава Румен Радев е подписал декларация на срещата на върха на НАТО в Мадрид предходната седмица, в която Русия е избрана като опасност и агресор.

Ето цялостния текст на декларацията:

1. Ние, държавните и държавните ръководители на Северноатлантическия алианс, се събрахме в Мадрид, когато войната се завърна на европейския континент. Изправени сме пред сериозен миг за нашата сигурност и интернационалния мир и непоклатимост. Ние сме дружно в единение и взаимност и удостоверяваме трайната трансатлантическа връзка сред нашите народи. НАТО е защитителен съюз и не съставлява опасност за никоя страна. НАТО остава основата на нашата групова защита и главният конгрес за съвещания по сигурността и решения сред съдружниците. Нашият ангажимент към Вашингтонския контракт, в това число член 5, е стоманен. В тази коренно изменена среда на сигурност тази среща на върха бележи крайъгълен камък в укрепването на нашия Алианс и ускоряването на адаптирането му.

2. Ние сме обединени в нашия ангажимент към демокрацията, персоналната независимост, човешките права и върховенството на закона. Ние се придържаме към интернационалното право и към задачите и правилата на Хартата на Обединените народи. Ние се ангажираме да поддържаме учреден на правила интернационален ред.

3. Ние осъждаме нападателната война на Русия против Украйна най-категорично. Това съществено подкопава интернационалната сигурност и непоклатимост. Това е жестоко нарушаване на интернационалното право. Ужасяващата свирепост на Русия аргументи големи човешки премеждия и всеобщи разселвания, които засягат непропорционално дамите и децата. Русия носи цялостна отговорност за тази филантропична злополука.

Русия би трябвало да обезпечи безвреден, безконтролен и резистентен филантропичен достъп. Съюзниците работят със съответните заинтригувани страни в интернационалната общественост, с цел да държат виновни всички, виновни за военни закононарушения, в това число полово принуждение, обвързвано с спор.

Русия също съзнателно изостри продоволствена и енергийна рецесия, засягайки милиарди хора по света, в това число посредством военните си дейности. Съюзниците работят в тясно съдействие, с цел да поддържат интернационалните старания за разрешаване на износа на украинско зърно и за облекчение на световната продоволствена рецесия.

Ще продължим да се противопоставяме на лъжите на Русия и да отхвърляме нейната безотговорна изразителност. Русия би трябвало неотложно да спре тази война и да се отдръпна от Украйна. Беларус би трябвало да постави завършек на съучастието си в тази война.

4. Горещо приветстваме присъединяване на президента Зеленски в тази среща на върха. Ние сме изцяло солидарни с държавното управление и народа на Украйна в героичната отбрана на тяхната страна. Отново заявяваме нашата непоколебима поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници, разпростряли се до нейните териториални води.

Ние изцяло поддържаме присъщото право на Украйна на самозащита и да избира личните си ограничения за сигурност. Приветстваме напъните на всички съдружници, ангажирани с даването на поддръжка на Украйна. Ние ще им помогнем съответно, съобразявайки се с съответната им обстановка.

5. Продължаваме да се изправяме пред разнообразни закани от всички стратегически направления. Руската федерация е най-значителната и директна опасност за сигурността на съдружниците и за мира и стабилността в евроатлантическата зона. Тероризмът във всичките му форми и проявления продължава да съставлява директна опасност за сигурността на нашето население и за интернационалната непоклатимост и разцвет. Категорично отхвърляме и осъждаме тероризма допустимо най-строго. С увереност, решителност и взаимност съдружниците ще продължат да се опълчват на съветските закани и да дават отговор на нейните враждебни дейности и да се борят с тероризма по метод, съчетаем с интернационалното право.

6. Изправени сме пред кибер, галактически, хибридни и други асиметрични закани, както и от злонамерено потребление на нововъзникващи и разрушителни технологии. Изправени сме пред систематична конкуренция от тези, в това число Китайската национална република, които оспорват нашите ползи, сигурност и полезности и се стремят да подкопаят учредения на правила интернационален ред. Нестабилността отвън нашите граници също способства за противозаконната миграция и трафика на хора.

На този декор ние взехме следните решения:

7. Ние одобрихме нова стратегическа идея. Тя разказва средата за сигурност, пред която е изправен Алиансът, удостоверява още веднъж нашите полезности и излага основната цел и най-голямата отговорност на НАТО за обезпечаване на нашата групова защита въз основа на 360-градусов метод. Освен това, тя дефинира трите съществени задания на НАТО за въздържане и отбрана; попречване и ръководство на кризи; и кооперативна сигурност. През идните години тя ще управлява работата ни в духа на нашата трансатлантическа взаимност.

8. Ще продължим и ще засилим още повече политическата и практическа поддръжка за нашия непосредствен сътрудник Украйна, защото тя продължава да пази своя суверенитет и териториална целокупност против съветската експанзия. Съвместно с Украйна взехме решение за засилен пакет от поддръжка. Това ще форсира доставката на несмъртоносно отбранително съоръжение, ще усъвършенства киберзащитата и устойчивостта на Украйна и ще поддържа модернизирането на отбранителния й бранш в прехода му към подсилване на дълготрайната оперативна съгласуемост. В дълготраен проект ние ще подкрепяме Украйна и ще поддържаме напъните по нейния път на следвоенно възобновяване и промени.

9. Поставихме нова база за нашата възпираща и отбранителна позиция. НАТО ще продължи да пази нашето население и да пази всеки сантиметър от съюзническата територия когато и да е. Ние ще надградим нашата нова усъвършенствана позиция и ще засилим доста нашето въздържане и защита в дълготраен проект, с цел да подсигуряваме сигурността и защитата на всички съдружници. Ще създадем това в сходство с нашия 360-градусов метод в сухопътните, въздушните, морските, кибернетичните и галактическите области и против всички закани и провокации. Ролята на НАТО в битката против тероризма е неразделна част от този метод. Съюзниците се ангажираха да разположат спомагателни мощни боеспособни сили на източния ни фланг, които да бъдат увеличени от съществуващите бойни групи до единици с размер на бригада, където и когато е належащо, подкрепени от надеждни бързо налични подкрепления, авансово ситуирано съоръжение и засилено командване и надзор.

Приветстваме съдействието сред рамковите народи и приемащите страни за подсилване на силите и командването и контрола, в това число при основаването на структури на равнище дивизия.

Приветстваме първичните оферти от страна на съдружниците за новия модел на силите на НАТО, който ще укрепи и модернизира структурата на силите на НАТО и ще обезпечи запаси за нашето ново потомство военни проекти.

Ще подобрим нашите учения за групова защита, с цел да бъдем готови за многодомейни интервенции с висока активност и ще подсигуряваме укрепване на всеки съдружник в къс период. Всички тези стъпки доста ще засилят възпирането и предната защита на НАТО. Това ще помогне да се предотврати всякаква експанзия против територията на НАТО, като не се допусне триумф на евентуалния съперник в постигането на неговите цели.

10. Устойчивостта е национална отговорност и групов ангажимент. Ние покачваме нашата резистентност, в това число посредством национално създадени цели и проекти за осъществяване, ръководени от цели, създадени от съдружниците дружно. Ние също по този начин укрепваме нашата енергийна сигурност.

Ще осигурим надеждни енергийни доставки на нашите военни сили.

Ще ускорим нашата акомодация във всички области, като повишим устойчивостта си към кибер и хибридни закани и ще засилим нашата оперативна съгласуемост.

Ще използваме нашите политически и военни принадлежности по интегриран метод. Ние одобрихме нова политика за химическа, биологична, радиологична и нуклеарна защита.

Ще засилим доста нашата кибер отбрана посредством засилено гражданско-военно съдействие. Ще разтеглим и партньорството с промишлеността. Съюзниците взеха решение, на доброволна основа и употребявайки национални активи, да изградят и упражняват виртуална киберспособност за бързо реагиране, с цел да отговорят на обилни злонамерени кибер действия.

11. Ние сътворяваме ускорител за нововъведения в защитата и стартираме мултинационален фонд за нововъведения, с цел да обединим държавните управления, частния бранш и университетските среди, с цел да подсилим нашето софтуерно преимущество. Ние одобрихме тактика, която ще подсигурява безпроблемната доставка на идващото потомство бордова система за предизвестие и ръководство (AWACS) и обвързваните с нея благоприятни условия.

12. Изменението на климата е определящо предизвикателство на нашето време с надълбоко влияние върху сигурността на съдружниците. Това е мултипликатор на закани. Решихме за цел да понижим доста излъчванията на парникови газове от политическите и военни структури и уреди на НАТО, като в същото време поддържаме оперативна, военна и разходна успеваемост. Ние ще интегрираме съображенията за изменението на климата във всички съществени задания на НАТО.

13. Ние подчертаваме централната роля на човешката сигурност и подсигуряваме, че правилата на човешката сигурност са интегрирани в нашите три съществени задания. Ние развиваме постоянна стратегия за дами, мир и сигурност и включваме вероятностите за половете в НАТО.

14. Срещнахме се тук в Мадрид с доста от сътрудниците на НАТО. Имахме скъп продан с държавните и държавните ръководители на Австралия, Финландия, Грузия, Япония, Република Корея, Нова Зеландия, Швеция и Украйна, както и с ръководителя на Европейския съвет и ръководителя на Европейската комисия. Приветствахме уговорките с външните министри на Йордания и Мавритания, както и с министъра на защитата на Босна и Херцеговина.

15. Като вземем поради нашето невиждано равнище на съдействие с Европейския съюз, ние ще продължим да укрепваме нашето стратегическо партньорство в дух на цялостна взаимна неприкритост, бистрота, взаимно допълнение и ценене на другите мандати на организациите, самостоятелност при взимане на решения и институционална целокупност и както е контрактувано сред двете организации. Нашата обща решителност в отговор на войната на Русия против Украйна акцентира силата на това неповторимо и значимо партньорство. Участието на нашите сътрудници от Азиатско-тихоокеанския район, дружно с други сътрудници, показва цената на нашето съдействие за справяне със споделените провокации пред сигурността.

16. Ние ще засилим в допълнение нашите партньорства, тъй че те да продължат да дават отговор на ползите, както на съдружниците, по този начин и на сътрудниците. Ще обсъдим общи подходи към световните провокации пред сигурността, когато са наранени ползите на НАТО, ще споделим гледни точки посредством по-задълбочен политически ангажимент и ще потърсим съответни области за съдействие за справяне със споделените опасения за сигурността. Сега ще продължим напред със усилване на нашия ангажимент със съществуващи и евентуални нови събеседници отвън евроатлантическата зона.

17. В светлината на променената среда за сигурност в Европа, ние взехме решение за нови
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР