Държавният глава проведе консултации с представители на ПГ на Продължаваме

...
Държавният глава проведе консултации с представители на ПГ на Продължаваме
Коментари Харесай

Президентът: Необходима е не просто „сделка“ за ново правителство, а ефективно управление със стратегически хоризонт и провеждане на реформи

Държавният глава организира съвещания с представители на ПГ на „ Продължаваме промяната “

Необходима ни е не просто „ договорка “ за ново държавно управление, а дейно ръководство със стратегически небосвод, което да предприеме и извърши нужните промени. Това съобщи президентът Румен Радев, който одобри на „ Дондуков “ 2 представители на парламентарната група на „ Продължаваме промяната “. Държавният глава организира през днешния ден съвещания с парламентарните групи в 47-ото Народно заседание, преди да връчи третия изследователски мандат за сформиране на ново държавно управление в границите на сегашния парламент. В срещата взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова.

По думите на президента днешните съвещания целят да се търси обединяване към виновни национални цели и цели в очакване да се оползотвори „ последната вяра “ с третия мандат. Румен Радев означи, че това няма да е лека задача поради прокараните нови червени линии. „ Но политиците и в Народното събрание, и държавното управление са там по волята на българските жители. Те чакат разговор, взаимни отстъпки, съгласие и старания на работа по този начин, че да се вземат решение техните проблеми, които в изискванията на една световна политическа и икономическа рецесия порастват с всеки минал ден “, добави президентът.

Президентът открои като част от актуалните рецесии инфлацията и високите цени, изключително на горивата, както и неналичието на дълготраен контракт за доставка на газ, което вещае студена зима и колапс за бизнеса. „ Пътищата могат да останат освен без ремонт, само че и без зимна поддръжка. Все още не сме емитирали 8.5 милиарда дълг, според Закона за държавния бюджет, а и лихвите порастват “, добави президентът. Румен Радев изрази и опасения по отношение на приемането на средствата по Плана за възобновяване и резистентност, защото обвързваните с него закони още не са импортирани в Народното събрание.

Държавният глава акцентира, че с цел да се оправи страната с резултатите от актуалните рецесии, би трябвало да има работещ парламент. Затова, по думите на Румен Радев, е значима визията на парламентарните групи за излизане от политическата рецесия и опцията да се излъчи ръководство, което да се гради на „ споделени полезности и правила, а не на политически пазарлък “. Във връзка с това Румен Радев открои отговорността на „ Продължаваме промяната “ като най-голяма по бройка парламентарна група. „ От вашата поддръжка и държание зависи значително дали образуването на кабинет в границите на това Народно заседание ще може да се случи “, добави президентът.

В началото на срещата министър-председателят в оставка Кирил Петков съобщи, че в парламентарната група на „ Продължаваме промяната “ осъзнават виновната позиция, която имат пред българския народ, и че в този миг политическа рецесия би трябвало да се избегне „ съвсем непременно “. По думите му, парламентарната група на Политическа партия е подготвена на оптималната диалогичност с „ всички народни представители от всички политически партии, които могат да взимат сами решения в Народното събрание и не са подвластни от подмолни сили “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР