Държавният глава пристигна в Конфедерация Швейцария, където днес е на

...
Държавният глава пристигна в Конфедерация Швейцария, където днес е на
Коментари Харесай

Румен Радев пристигна в Швейцария

Държавният глава дойде в Конфедерация Швейцария, където през днешния ден е на работно посещаване.

В Берн президентът на България ще организира среща с швейцарския си сътрудник Виола Амхерд, след която ще се проведат пленарни диалози сред делегациите. Двустранното съдействието в областта на стопанската система, нововъведенията, образованието и сигурността, се чака да бъдат акцентите на срещата.

В рамките на визитата си ще посети в Лозана Международния олимпийски комитет по покана на президента на спортната организация Томас Бах.

и Томас Бах ще проведат среща „ на четири очи “, след което ще се състоят и пленарни диалози. Перспективите пред България да бъде хазаин на Зимните юношески олимпийски игри през 2028 година ще бъдат разисквани по време на визитата в МОК.

Дипломатическите връзки сред България и Швейцария са открити през ноември 1916 година Двете страни поддържат интензивно съдействие в региона на науката, нововъведенията и развойната активност.

За интервала 2023 – 2029 година,на съображение Рамковото съглашение сред България и Швейцария за осъществяването на Втория швейцарски кохезионен принос към определени страни членки на Европейски Съюз за понижаване на икономическите и обществените разлики, България ще получи финансова поддръжка от 92,5 млн. шв. франка. В осъществяване на съглашението е контрактувана Швейцарско-българската стратегия за съдействие за осъществяване на планове в областите дуално професионално обучение и образование, научни проучвания и нововъведения, сигурност и миграция, околна среда, обществена политика и гражданското общество.

Двете страни си сътрудничат по две стратегии, които се отнасят до използването в българската просветителна система на швейцарския модел за дуалното обучение.

В края на февруари 2021 година е подписан Меморандум за съгласие сред МОН, СУ „ Св. Климент Охридски “, Швейцарския федерален технологически институт в Цюрих и Федералния политехнически институт в Лозана за основаване на Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии /INSAIT/, който бе открит публично на 11 април 2022 година, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР