Държавният глава на България денонощно говори колко корумпирана е България.

...
Държавният глава на България денонощно говори колко корумпирана е България.
Коментари Харесай

Плевнелиев: Изказването на Радев за корупцията е противоконституционно

" Държавният глава на България непрекъснато приказва какъв брой корумпирана е България. Денонощно, във всяко негово изявление. Аз съм получавал позвънявания от стотици делегации, външни представители, които ме питат за какво да влагат в България, откакто президентът непрекъснато приказва какъв брой е корумпирана. " Това сподели пред Нова президент в интервала 2012 - 2017 година Росен Плевнелиев.

На въпрос дали в страната ни в действителност няма доста корупция той съобщи: " Корупцията е на всички места към нас. Тя е в държавния и в частния бранш. " Когато обаче ставало въпрос за президента, и то в стадий на развиване, в който страната се нуждаела от стратегически вложения, това не било редно. Трябвало да се приказва с доказателства и да се даде път на върховенството на правото.

" Такива тежки думи от негова страна ни подреждат в напълно друга лига, за жалост ", разяснява Плевнелиев.

Той въпреки всичко поддържа апела на Радев да се проверяват офшорните сметки на политиците.

" Точно по този начин би трябвало да се работи - да се бръкне надълбоко и да се извади истината, само че президентът е добре да огледа и към себе си, към личния си екип, в случай че щете към личната си политическа партия, а точно Българската социалистическа партия, с чийто водач той непрекъснато и на всички места е дружно ", уточни още някогашният президент.

Той и напомни, че прокуратурата не преди доста време извадила доказателства точно за член на екипа на президента с офшорни сметки, визирайки водачът в листата на Българска социалистическа партия за евровота Елена Йончева. За това трябвало и Радев като приказва, да бъде по-конкретен.

Относно " Апартамент гейт " - в ГЕРБ пробвали съществено да решат казуса, а не да го " заметат под масата " - имало оставки. На въпрос дали в действителност оставките са задоволителни и дали не би трябвало хората, които са се облагодетелствали непозволено с европари да бъдат вкарани в пандиза, Плевнелиев уточни: "... И кой го споделя това със пандиза - президентът. Това е противоконституционно деяние на президента, което мирише на тирания. Държавният глава стартира да изяснява кой да влиза в пандиза и кой не. Ами неговите чиновници с офшорни сметки би трябвало ли в този момент да влязат в пандиза? "

Думите на Радев съществено застрашавали вложенията в България, още веднъж изясни Плевнелиев. Самата му позиция за анексирането на Крим доказвала това. " Десетки делегации, които са идвали при мен в последните 2 години, са ми задавали въпроса за позицията на българския държавен глава по проблема с Крим. В ден първи от стъпването си в служба той даде изявление за френска телевизия и сподели по този начин: " Щом президентът Путин е забил знамето си, щом Русия е забила знамето си в Крим, значи те имат право на рекламация. Тоест президентът намерено поддържа погазването на интернационалния правово ред. От тук следва, че българският държавен глава, който нормално приказва за върховенството на правото, в действителност прави тъкмо противоположното. Той поддържа нарушаването на правото. Много интернационалните делегации са ме питали: " Как да си го разбираем това? "

Според Плевнелиев президентът би трябвало да показва минусите, само че и да изпъква достиженията. Радев в никакъв случай не посочвал триумфите на страната ни. " Аз не съм чул една добра дума от президента. Всеки път по всеки един въпрос, когато става въпрос за позицията на България, той приказва само и единствено какъв брой сме небогати и какъв брой сме корумпирани ", уточни той.

Коментар Плевнелиев направи и за вчерашните думи на Радев във връзка коментара на турския дипломат в България Хасан Улусой за по-интензивното проучване на турски език у нас. Едно изречение мощно разтревожило Плевнелиев. " Това е изречението, в което той споделя: " Специално за завода на " Фолксваген " аз поканих президента на Германия в България ". Тук, несъмнено, това единствено по себе си, изказване на президента е много манипулативно и контрапродуктивно. Манипулативно е това изявление, заради обстоятелството, че президентът, най-малко във всички нас остава чувството, че надали не той има решаващата роля - особено поради него и особено поради заводът на " Фолксваген " Щайнмайер е пристигнал в България. Фактите са напълно други и обществото би трябвало да ги знае. Около година се водят тези договаряния. Екипите са към 100 индивида, персонално министър-председателят на България е провел десетки срещи и телефонни диалози със международни водачи - от Меркел до министър-председателите на половината немски провинции. Вицепремиерът на България по икономическите въпроси Дончев следи всекидневно процеса, вицепремиер по външна политика, може би една от най-позитивни функции в тия договаряния - министъра на финансите на България, министър на стопанската система... екипи на локално равнище, кметове... Тези хора от една година работят, с цел да може тази стратегическа инвестиция да се случи ", продължи Плевнелиев. Той прикани Радев да признае работата на всички, които са работили за реализирането на плана. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР