Държавният газов оператор Булгартрансгаз ще анализира мотивите за решението на

...
Държавният газов оператор Булгартрансгаз ще анализира мотивите за решението на
Коментари Харесай

Булгартрансгаз анализира дали да обжалва връщането на Аркад за строител на Турски поток

Държавният газов оператор " Булгартрансгаз " ще проучва претекстовете за решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за анулация на декласирането на саудитския консорциум " Аркад " като реализатор на градежа на 474-километровото трасе на " Турски поток " през българска територия. След това ще се реши дали то да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС) или да се тръгне още веднъж към сключване на контракт с " Аркад ". Решението ще зависи от това кой от двата разновидността ще обезпечи по-бърза реализация на плана поради подписаните контракти за пренос на съветски газ от Турция до Сърбия от януари 2020 година

Това излиза наяве от известие на " Булгартрансгаз ", оповестено в понеделник във връзка произнасянето на антимонополната комисия от края на предходната седмица за анулация на решението на газовия оператор за декласиране на " Аркад " и установяване за реализатор на поръчката за 2.286 милиарда лева без Данък добавена стойност на обвързвания с Русия консорциум " Газово развиване и уголемение на България " (ГРРБ).

" Булгартрансгаз " (БТГ) изненадващо в профил в края на май " Аркад " от процедурата, тъй като консорциумът не дал в поставения му период изискваните документи за подписване на контракта. Междувременно пък класираният на второ място ГРРБ с оферта от 1.601 милиарда евро смъкна с 500 млн. евро цената за построяването на трасето и по този начин тя слезе под тази на " Аркад " и БТГ побърза да разгласи италиано-люксембургският консорциум за победител.

Саудитският консорциум обаче се оплака пред Комисия за защита на конкуренцията и от жалбата стана ясно, че БТГ не е почел негово искане за удължение на периода за окомплектоването на всички документи за подписването на контракта до края на май, а е дал по-кратко време за обезпечаването им. Ултимативно е било поискано от " Аркад " подписване на контракта, а това е трябвало да се съгласува сред двете страни. Неявяване на негови представители се показва като причина за отвод на консорциума, а подобен по закон би трябвало да се заявява. Освен това държавното сдружение незаконно е приело усъвършенстваната оферта на ГРРБ – такава опция не се позволява от Закона за публичните поръчки, показва жалбоподателя. Неговите причини са почетени от Комисия за защита на конкуренцията и тя анулира решението за декласирането на " Аркад ".

Сега пред БТГ има две благоприятни условия - да апелира решението на антимонополния орган и да чака изговаряне на Върховен административен съд, което не е ясно какъв брой време ще отнеме, или да подписа контракт с " Аркад ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР