Държавният газов оператор Булгартрансгаз е получил десет оферти за почти

...
Държавният газов оператор Булгартрансгаз е получил десет оферти за почти
Коментари Харесай

Десет оферти за 422 млн. евро назаем получи Булгартрансгаз

Държавният газов оператор " Булгартрансгаз " е получил 10 предложения за съвсем тройно по-голямо от търсеното финансиране за градежа на газовата връзка със Сърбия, за разширението на газохранилището в Чирен, за присъединяване си в градежа на терминала за полутечен газ край Александруполис и за развиване на газовата си мрежа в четири български общини. Това са съобщили от сдружението за изданието " Капитал ".

Процедурата за набирането на 155 млн. евро за тези цели на 22 февруари, а оферти се одобряваха до 5 март. Получените предложения са за 422 млн. евро.

От сдружението не са споделили кои са финансовите институции, предлагащи заемите. Комисия сега оценявала кои от претендентите за допусне и кои от офертите да одобри. След това ще бъде оповестено каква ще е точната сума, която ще вземе газовият оператор и от кои банки или обединявания.

Поставените от газовия оператор условия са за рента не по-голяма от 2.5 %, за едногодишен гратисен интервал и период на погашение пет години. Минималната оферта за кредитиране би трябвало да е до 15.5 млн. евро, само че може и да се предложи по-голяма сума. Дружеството ще избере най-изгодните условия. То ще подсигурява заемите като подава в съответната банка до 20 на 100 от отпуснатата сума в американски долари.

По същия метод бяха структурирани и двата заема за близо 700 млн. евро, които " Булгартрансгаз " тегли за построяването на трасето на газопровода " Балкански поток ", което коства към 1.5 милиарда евро и бе издигнато и с обезпечено финансиране от саудитската " Аркад " и българо-немската " Ферощал Балкангаз ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР