Държавният газов оператор Булгартрансгаз, чиито през 2020 г., е извършил

...
Коментари Харесай

"Булгартрансгаз" взе 683 млн. лв. авансово от "Газпром", за да плати "Турски поток"

Държавният газов оператор " Булгартрансгаз ", чиито през 2020 година, е направил на пръв взор сполучлива, само че като цяло странна финансова интервенция.

Накратко: сдружението е предложило да направи отстъпка на " Газпром " за дължимите такси за транспорт на газ през България, в случай че съветската компания заплати предварително сумите за идващите две години. С получените пари " Булгартрансгаз " ще заплати предварително част от отговорностите си към банки и към строителя на " Турски поток " - с което ще си спести заплащането на лихви.

Сметките на държавната газова компания демонстрират, че от тези интервенции ще се спестят към 106 млн. лева, само че в същото време ще се изгубят 21.2 млн. лева поради отстъпката към " Газпром ".

Реално обаче това значи, че в идващите две години " Булгартрансгаз " ще остане съвсем без доходи и може да се сътвори проблем за обслужване на останалите отговорности или за бъдещите капиталови планове като да вземем за пример.
Как се е стигнало до тук
В последните две седмици на юни " Булгартрансгаз " е бил оповестил прозорец за предплатено заплащане на таксите за запазен потенциал за всички свои клиенти с избрана отстъпка. В случая понижението е било 2.7% при изискване, че се изплатят сумите за най-малко една година напред. Единствено " Газпром износ " е показал интерес към тази оферта и е декларирал, че ще заплати предплатено дължими суми за резервация на потенциал по дълготрайния си контракт за интервала от 1 юли 2021 година до 30 юни 2023 година

" Общата дължима сума за тези две години, изчислена при планирана годишна индексация на използваните цени по настоящия контракт, за газови години 2021/2022 и 2022/2023 в размер на 1.7%, е 704.5 млн. лева без Данък добавена стойност ", изясняват от " Булгартрансгаз ". При използването на дисконтовия фактор от 2.7% на годишна база сумата за предплатеното заплащане става 683.3 млн. лева без Данък добавена стойност или по този метод " Газпром " си икономисва 21.2 млн. лв..
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР