Държавният газов оператор Булгартрансгаз, чиито през 2020 г., е извършил ...

"Булгартрансгаз" взе 683 млн. лв. авансово от "Газпром", за да плати "Турски поток"/>


Държавният газов оператор "Булгартрансгаз", чиито през 2020 г., е извършил на пръв поглед успешна, но като цяло странна финансова операция.

Накратко: дружеството е предложило да направи отстъпка на "Газпром" за дължимите такси за пренос на газ през България, ако руската компания заплати предсрочно сумите за следващите две години. С получените пари "Булгартрансгаз" ще плати предсрочно част от задълженията си към банки и към строителя на "Турски поток" - с което ще си спести плащането на лихви.

Сметките на държавната газова компания показват, че от тези операции ще се спестят около 106 млн. лв., но същевременно ще се загубят 21.2 млн. лв. заради отстъпката към "Газпром".

Реално обаче това означава, че в следващите две години "Булгартрансгаз" ще остане почти без приходи и може да се създаде проблем за обслужване на останалите задължения или за бъдещите инвестиционни проекти като например.
Как се е стигнало до тук
В последните две седмици на юни "Булгартрансгаз" е бил обявил прозорец за авансово плащане на таксите за резервиран капацитет за всички свои клиенти с определена отстъпка. В случая намалението е било 2.7% при условие, че се изплатят сумите за поне една година напред. Единствено "Газпром експорт" е проявил интерес към тази оферта и е заявил, че ще плати авансово дължими суми за резервация на капацитет по дългосрочния си договор за периода от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2023 г.

"Общата дължима сума за тези две години, изчислена при прогнозна годишна индексация на приложимите тарифи по действащия договор, за газови години 2021/2022 и 2022/2023 в размер на 1.7%, е 704.5 млн. лв. без ДДС", обясняват от "Булгартрансгаз". При прилагането на дисконтовия фактор от 2.7% на годишна база сумата за авансовото плащане става 683.3 млн. лв. без ДДС или по този начин "Газпром" си спестява 21.2 млн. лева.

Източник: capital.bg