Държавният газов доставчик обяви в сряда търга за доставки на

...
Държавният газов доставчик обяви в сряда търга за доставки на
Коментари Харесай

Булгаргаз обяви търг за около 550 млн. куб. м втечнен газ

Държавният газов снабдител разгласи в сряда търга за доставки на полутечен природен газ, към този момент обявен преди седмица от служебния министър председател Гълъб Донев. До 18 август ще се търсят общо 5.5 млн. МВтч или към 550 млн. куб. м суровина за интервала октомври, ноември и декември 2022 година с място за разтоварване – гръцкия терминал за регазификация Ревитуса.

Търсеното количество за октомври е 1.5 млн. МВтч, а за идващите два месеца надлежно по 2 млн. МВтч. Възможно е подаването на предложения както за задачите месечни количества, по този начин и частични доставки, излиза наяве от обявлението, оповестено в сряда.

Предлаганите цени би трябвало да са реферирани към съответната цена за месеца на нидерландската борса TTF с включена отстъпка или да е реферирана към тази на американския газов център Хенри хъб. Трябва да включва и разноските за регафификация.

От претендентите се изисква да приложат към офертите си техническа спесификация за качеството на втечнения газ, както и дали е допустимо да зародят спомагателни разноски при реализирането на доставката. В случай, че такива не са посочени, ще се смята, че всевъзможни спомагателни разноски, непредвидени в офертата, ще бъдат за сметка на продавача, показват от " Булгаргаз ".

Офертите ще се одобряват до 12 часа на 18 август и валидността им ще е доста къса – до 17 часа на същия ден.

За 18 август бе обявено, че е годна офертата на американската компания " Шанийр " за седемте карга от по 1.05 млн. Мвтч от октомври до края на април 2023 година - или към 700 млн. куб. м. Преди ден енергийният министър Росен Христов сподели, че е поискано удължение на периода за годност на офертата, с цел да се обезпечат слотове за разтоварването на танкерите. Той обаче не уточни дали настояването е било признато.

От изказванията на държавното управление излиза наяве, че се работи по сключването на договорка за размерите от " Шанийр ", само че се търсят и спомагателни количества, защото единствено те няма да са задоволителни.

В случай, че бъде подписан контракт за доставка с определения участник/участници, същият ще влезе в действие при изискване, че " Булгаргаз " удостовери обезпечаване на
слот за регазификация и предпазване в приемния терминал на Ревитуса не по-късно от 20 септември 2022 година, декларират от " Булгаргаз ". Ако държавният снабдител не обезпечи такива слотове, договорът няма да породи отговорности за страните по него.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР