Държавният газов доставчик Булгаргаз“ заяви на четирите работодателски организации, че

...
Държавният газов доставчик Булгаргаз“ заяви на четирите работодателски организации, че
Коментари Харесай

Булгаргаз“ отговаря на бизнеса: Не сте задължени да купувате от нас

Държавният газов снабдител „ Булгаргаз “ съобщи на четирите работодателски организации, че бизнесът е свободен, както и всеки участник на пазара и ползвател на природен газ, да откри снабдител, а държавното сдружение е готово да прояви еластичност, в случай че някой от клиентите изиска да премине към различен търговец.

От „ Булгаргаз “ твърдят, че постоянно са се стремили да обезпечават непрекъснати доставки на конкурентни цени, както и че съблюдават цялата нормативна уребда при определянето на предложенията си за образуване на цената.

В в детайли ревю от три страници с доста представени правни учредения и наредби, от „ Булгаргаз “ дават отговор на питането от през вчерашния ден на АОБР по какъв начин образуват цените. Според бизнеса цената в България е по-висока по отношение на котировките на европейските тържища, като четирите организации упорстват за незабавни ограничения за понижаване на разликата, която, по техни калкулации, коства на промишлеността по 42 млн. лева месечно.

„ Ясно проличава, че с изключение на, че започнахме да плащаме по-скъп газ от Западна Европа, ножицата се отваря с всеки минал месец “,

обявиха през вчерашния ден в яростно писмо работодателите.

Ръководството на държавното сдружение изяснява, че покупко-продажбите, които подписва, са за равномерна доставка през месеца, до момента в който котировките „ ден напред “ и „ в границите на деня “, които работодателските организации употребяват при сравненията си, се трансформират ежедневно заради разнообразни аргументи - метеорологични, неочаквани повреди, краткотраен дефицит на съответни пазари, планувани поправки и така нататък

„ Булгаргаз “ пресмята обаче, че

ако в контролираната цена не се включват количества от по-скъпото гориво, нагнетено в хранилището в Чирен, тя би била с към 15 на 100 по-ниска.

Вчера едно от питанията на бизнеса бе точно за изясненост какви стъпки ще се подхващат от страната с тези скъпи количества природен газ.

Целта на осъществената през 2023 година актуализация на наградата, употребена при образуването на свободно контрактуваната цена, е да се покрият разноски на Булгаргаз, които са изключени от ценообразуването по контролирана цена от KEBP, според Наредба 2 от 19.03.2013 година Така избраната цена за свободен пазар резервира възвръщаемостта на капитала на сдружението и подсигурява бистрота на цените на либерализирания вътрешен пазар, изясняват още от „ Булгаргаз “.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР