Държавният газов доставчик Булгаргаз е успял да осигури в петък

...
Държавният газов доставчик Булгаргаз е успял да осигури в петък
Коментари Харесай

През борсата Булгаргаз осигури газ за септември при много изгодна цена

Държавният газов снабдител " Булгаргаз " е съумял да обезпечи в петък през българската газова борса всички търсени от сдружението количества за септември при доста огромен интерес, като е реализирана и доста преференциална цена – реперната на нидерланската газова борса TTF минус 30 евро, освен това с доставка на виртуална комерсиална точка в България с включени в цената всички разноски. Това по калкулации на пазарни играчи прави под 322 лева./МВтч., което при миксиране с азерския газ ще докара до по-ниски крайни цени за клиентите.

Обявеният търг от " Булгаргаз " бе за доставка на 11300 МВтч на ден през целия месец септември с начална цена – тази на TTF минус 5 евро и увеличението на наградата в хода на наддаването. От Газов хъб " Балкан " оповестиха, че процедурата е провокирала голям интерес и е имало динамично предложение на предложения за продажба, вследствие на което търгът е завършил сполучливо.

По информация на Mediapool търгът е завършил при цена TTF минус 30 евро.

От сдружението, опериращо държавната газова борса, не показват дали продавачът на количествата е един, или покупко-продажбите са с повече търговци

" Успешният търг през днешния ден потвърди, че провеждането на аукциони посредством платформата за търговия е ефикасна алтернатива за решение по електронен път на дефицита при доставките за страната в идните месеци и са от огромна изгода за развиването на борсовия пазар и повишение на ликвидността ", разясняват от Газов хъб " Балкан ".

Дружеството отбелязва, че посредством неговата платформа се усилва предвидимостта и прозрачността на процеса по набиране на нужните количества, като се реализират преференциални условия за публичния снабдител и фирмите, разполагащи с количества природен газ за България, при навременно обмисляне и обявяване на подробна информация за идни търгове.

За 16 август на към 550 млн. куб. м полутечен природен газ на гърцкия терминал за регазификация Ревитуса през октомври, ноември и декември. Същия ден и за същия интервал се чакат оферти и за доставка на газ още веднъж на виртуална комерсиална точка в България.

Бившият шеф на " Булгартрансгаз ", през днешния ден притежател на газовия търговец " Енергико ", Иван Дреновички разяснява в петък пред БНР, че търгът за полутечен газ, по метода, по който е разгласен, е по-скоро ненужен.

" България няма терминали за полутечен газ, нямаме потенциал за приемане на съответните количества, тъй че в желанието си за бързо решение на един въпроси, излизаме с решения, които не могат да бъдат осъществени... Търг може да бъде разгласен, откакто имаме потенциал и дата. В противоположен случай е ненужен. Трябва да сме справедливи и да погледнем с небосвод 2023 година ", счита Дреновички.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР