Държавният департамент разреши на страните-членки на НАТО да доставят изтребители

...
Държавният департамент разреши на страните-членки на НАТО да доставят изтребители
Коментари Харесай

Държавният департамент разреши на страните от НАТО да доставят изтребители на Украйна

Държавният департамент позволи на страните-членки на НАТО да доставят изтребители на Украйна. Това съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в отговор на въпрос дали е позволено на Полша, която е член на НАТО, да даде на Киев свои бойни самолети в отговор на многократните апели на президента Володимир Зеленски.

Новината бе оповестена в предаването Face the Nation на американската телевизия CBS, предават съветски медии.

" Сега приказваме с нашите полски другари какво могат да създадат, с цел да удовлетворят техните (на Украйна, бел. ред.) потребности, в случай че в последна сметка решат да доставят тези изтребители на украинците ", съобщи Блинкен.

За вероятните доставки на самолети за Украйна писа и Wall Street Journal. В обявата се обясняваше, че Варшава може да даде на Киев изтребители МиГ-29 и щурмови самолети Су-25, като след това да получи от Съединени американски щати F-16. Причината да става въпрос единствено за съветски самолети е, че украинските бойни летци могат да летят единствено на такава техника.

За вероятните доставки на полски самолети приказва и представител на американската администрация пред тв CNN. Според него това ще бъде независима стъпка на Варшава, каквато има право да предприеме " всяка една страна ". При това от Белия дом означават, че при организирането на доставките би трябвало да бъдат решени редица логистични въпроси и да бъде открит метод за прехвърлянето на самолетите от Полша в Украйна.

А украинският президент Володимир Зеленски през днешния ден още веднъж прикани интернационалната общественост да даде на страната му военни самолети. Във видеообръщение Зеленски изиска и нови наказания против Русия, в това число протест на съветския нефт.

„ Бойкот на съветския експорт. Бойкот на вноса за Русия. Трябва да сте морални -държавите и фирмите. Трябва да се борите срещу нечовешката мощ. Тази нощ окупаторите удариха град Николаев, артилерията обстрелва напряко жилищните региони. Удариха в Харков – тъкмо жилищните региони, удариха и на други места, напряко по мирните хора. Това е гнет, “ посочи Зеленски, представен от БНР.

Вчера Варшава отхвърли опцията да изпрати свои бойни самолети на Украйна, както и да позволи да се употребяват нейни летища. " Помагаме доста в доста други области, " написаха в Туитър от кабинета на полския министър-председател Матеуш Моравецки.

Новината пристигна малко откакто Русия предизвести страните, които са прилежащи на Украйна, да не одобряват бойни самолети на Киев, които след това ще бъдат употребявани против силите на Москва и упрекна Румъния, че е разрешила сходни кацания. Руското МО разгласи, че на процедура цялата бойна авиация на Украйна е обезвредена.

През последните дни Зеленски неведнъж помоли Запада да вкара зона, неразрешена за полети над Украйна, само че Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО отхвърлиха тези апели, опасявайки се от директна борба с Москва. Вместо това Съединени американски щати дадоха обещание военна помощ на Украйна. В следения от демократите Конгрес на Съединени американски щати има мощна двупартийна поддръжка за незабавна военна и филантропична помощ за Украйна след нашествието на Русия на 24 февруари в размер на 10 милиарда $.

До момента на Украйна не са доставяни изтребители. България, Полша и Словакия, които разполагат с такива самолети, са изразили съмнения по този въпрос, уточни организация Франс прес. Българският министър председател Кирил Петков преди дни беше безапелационен, че няма да изпращаме самолети на Украйна.

България освен няма да дава от личните си МиГ 29 на Украйна, само че се чуди по какъв начин ще ги поддържа и ремонтира, съобщи в изявление в неделя по Би Ти Ви и новият боен министър Драгомир Заков. На въпрос за какво Украйна и Съединени американски щати към този момент не загатват България като страна, която може да даде самолети на Киев, той отговори: " Сигурно, тъй като знаят, че единствено половината от самолетите ни МиГ-29 летят и че с тях пазим освен българското, само че и натовското въздушно пространство ".

България разполага с 15 МиГ-29, от които всекидневно летят и са изцяло оборудвани 8-9. На няколко пъти през годините се сключваха нещо като абонаментни контракти с Русия за поддържането на тези машини, в това число ремонт, а от време на време и за промяна на мотори.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР