Държавният департамент на САЩ за пореден път се обяви против

...
Държавният департамент на САЩ за пореден път се обяви против
Коментари Харесай

САЩ се обявиха против „Северен поток-2“ и втората линия на „Турски поток“

Държавният департамент на Съединени американски щати за следващ път се разгласи срещу проектите за построяването на газопровода „ Северен поток-2 “ и на втората линия на газопровода „ Турски поток “, съобщи БНР, цитирайки ТАСС.

На извършената тази седмица във Вашингтон Световната газова конференция публични представители на Съединени американски щати подчертаха, че уверено са срещу такива съветски газопроводи като „ Северен поток -2 “ и втората линия на „ Турски поток “. Това единствено ще ускори зависимостта на Европа от съветските енергийни източници, уточни американското външнополитическо ведомство в публикувано нощес изказване.

„ Северен поток -2 “ планува удвояване потенциала до 55 милиарда куб. м годишно на сегашните две тръби по дъното на Балтийско море за доставки на съветски природен газ в Германия, като се заобикаля Украйна.

„ Турски поток “ е газопровод от Русия до европейското крайбрежие за Турция, като втората му тръба – също с потенциал 15,75 милиарда куб. м газ годишно, е предопределена за доставка съветски газ за страните от Южна Европа и Балканите. В петък президентът на Газпром Алексей Милер съобщи, че при започване на 2020 година по нея може да стартира да тече газ през газопреносните системи на България, Сърбия и Унгария. Този план също заобикаля Украйна.

Съединени американски щати имат намерение да поддържат такива енергийни планове, които укрепват енергийната сигурност на нашите съдружници и сътрудници по света, отбелязва Държавният департамент, като дава за образец плана „ Южен газов кулоар “, по който ще се доставя каспийски газ от Азербайджан за Европа, а също по този начин евентуалното създаване на румънски газови залежи в Черно море.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР