Държавният департамент на САЩ потвърди, че Русия е освободила трите

...
Държавният департамент на САЩ потвърди, че Русия е освободила трите
Коментари Харесай

Невиждано досега! Русия опразни 3 дипломатически мисии в САЩ

Държавният департамент на Съединени американски щати удостовери, че Русия е освободила трите дипломатически обекта – генералното консулство в Сан Франциско, комерсиалното посланичество във Вашингтон и филиала му в Ню Йорк, откакто на 31 август Вашингтон даде период на Москва до 2 септември да ги затвори.

Американските управляващи в същото време оспориха обвиняването на Москва, че чиновници са заплашвали " да разбият входната врата " в един от обектите, а сътрудници на ФБР са " прочиствали пространствата ", съобщи бТВ.

" Това не е правилно ", съобщи почитан представител на Държавния департамент. И добави, че американски чиновници дружно с съветски дипломатически личен състав са направили оглед на трите здания.

" Тези инспекции бяха осъществени, с цел да обезпечат сигурността и защитата на постройките и да потвърдят, че съветското държавно управление е опразнило пространствата ", съобщи неизвестен американски дипломатически представител.



Руското външно министерство помести на формалната си страница във " Facebook " фрагменти от консулството в Сан Франциско и комерсиалното посланичество във Вашингтон, като съобщи, че това са " фото- и видеосвидетелства за незаконните дейности на американските управляващи, които в нарушаване на интернационалното право и на личното си законодателство са нахлули в съветски дипломатически обекти и правят " оглед " на пространствата ".



Вчера шефът на пресслужбата на посолството на Русия в Съединени американски щати Николай Лахонин съобщи пред ТАСС, че в постройката на комерсиалното посланичество във Вашингтон са почнали обиски.



В Москва пък Министерството на външните работи привика заместник-ръководителя на посолството на Съединени американски щати Антъни Годфри, с цел да му връчи формален митинг " по отношение на желанието на американските управляващи да устроят претършуване на комерсиалното посланичество във Вашингтон, въпреки че постройката се намира в съветска държавна благосъстоятелност и има дипломатически имунитет ".

Руското министерство " преглежда нелегитимния оглед на дипломатическите пространства на Русия без наличието на съветски публични лица и изказаната опасност да бъде разрушена входната врата като невиждана нападателна акция, която освен това може да бъде употребена от спецслужбите на Съединени американски щати за образуване на антируски провокации с помощ на подхвърлени компометиращи предмети ".

Американската страна въпреки всичко одобри най-малко едно от недоволствата на руснаците – че са им дали единствено 48 часа да опразнят жилищата, населявани от дипломатите и фамилиите им, отбелязва АП. Смекчавайки първичната заповед, Държавният департамент посочи, че са направени " обособени съглашения ", които да дадат на фамилиите " задоволително време " да опаковат багажа си и да освободят жилищата на територията на консулството.

Представителят на ведомството не разкри за какъв брой време руснаците ще би трябвало да се изнесат от жилищната част на консулството, като сподели единствено, че Москва е била осведомена за новия период.

Междувременно Държавният департамент ще управлява напълно достъпа до парцелите и поема цялата отговорност за сигурността и поддръжката им.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР