Държавният департамент на САЩ одобри потенциалнаa продажба на военно оборудване

...
Държавният департамент на САЩ одобри потенциалнаa продажба на военно оборудване
Коментари Харесай

Тайван купува от САЩ оръжие за 1,16 млрд. долара. Китай заплаши, че ще предприеме ответни мерки

Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди потенциалнаa продажба на военно съоръжение за 1,16 милиарда $ на Тайван , оповестиха международните организации. В отговор Китай заплаши, че ще предприеме ответни ограничения, в случай че продажбата не бъде анулирана.

Новината идва месец откакто председателката на Камарата на представителите на Съединени американски щати. Визитата ѝ доста изостри напрежението с Пекин, който твърди, че самоуправляващият се остров е негова лична територия.

" В миг, когато Китай подлага Тайван на все по-голям напън, ние осигуряваме на Тайпе това, от което има потребност, с цел да поддържа отбранителните си качества ", сподели Лора Роузънбъргър, старши шеф в Белия дом по въпросите на Китай и Тайван.

Сделката, утвърдена от Съединени американски щати в петък, включва пакет на стойност 655 милиона $ за логистична поддръжка на радарна система за противовъздушна защита, 60 противокорабни ракети " Харпун " и 100 ракети въздух-въздух " Сайдуиндър ", заяви в събота тайванската Централна осведомителна организация.

Очаква се новото военно съоръжение да увеличи отбранителните качества на Тайван по въздух и вода във връзка с Китай и качествата на армията за ранно предизвестие.

Китай от своя страна заяви, че ще отговори с контрамерки, в случай че Съединени американски щати не анулират утвърдената от тях продажба. По думите на представителя на дипломатическата задача възможната продажба " заплашва съществено " американско-китайските връзки.

" Китай ще предприеме нужните енергични и законни контрамерки предвид на развоя на обстановката ", сподели той.

В четвъртък тайванските сили смъкнаха хипотетичен китайски дрон, летящ над зона с стеснен достъп сред следената от Тайпе островна група Цзинмин и град Сямън на крайбрежието на континентален Китай.

Войници на един от островите от архипелага Цзинмин изстреляха предупредителни сигнални ракети против няколко китайски цивилен дрона, които били видяни в региона през вчерашния ден следобяд, заяви нощес тайванското министерство на защитата.

Властите на Китай считат Тайван за китайска територия и не одобряват публични контакти сред свои дипломатически сътрудници и държавното управление в Тайпе. Руската инвазия в Украйна ускори опасенията, че Китай може да анексира демократичната островна република със мощ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР