Държавният департамент на САЩ е одобрил продажбата на противотанкови ракети

...
Държавният департамент на САЩ е одобрил продажбата на противотанкови ракети
Коментари Харесай

САЩ одобри ракети Javelin за Косово

Държавният департамент на Съединени американски щати е одобрил продажбата на противотанкови ракети " Javelin " и обвързваното с тях съоръжение на Косово на приблизителна стойност 75 милиона $, заяви представителят на Държавния департамент.


Става въпрос за 246 ракети " Javelin FGM-148F ", както и за 24 пускови установки, които Косово е поискало, заяви Агенцията на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата и сигурността.

Администрацията на президента Джо Байдън уведоми Конгреса за препоръчаната продажба на тези оръжия на Косово като задгранична военна продажба.

Кабинетът на сръбския президент Александър Вучич разгласи през вчерашния ден, че американският дипломат в Белград Кристофър Хил е споделил на сръбския президент, че Вашингтон ще одобри настояването на Прищина за закупуване на противотанкови ракети " Javelin ".

Държавният департамент съобщи, че Съединени американски щати не престават да поддържат напълно транспарантния преход на Силите за сигурност на Косово (ССК) в мултиетнически, оперативно съвместими с НАТО и следени от цивилни жители сили за териториална защита.

" За тази цел Държавният департамент постоянно взема решения за одобрение на задгранични военни продажби на Министерството на защитата на Косово за потребление в ССК ".

Продажбата на ракетите на Косово поддържа задачите на външната политика и националната сигурност на Съединени американски щати, като усъвършенства сигурността на Косово и развива неговите отбранителни качества, съвместими с НАТО, без да трансформира главния боен баланс в района или да визира готовността за защита на Съединени американски щати, се споделя в изказване на Държавния департамент.

Министерството на защитата на Косово по-рано разгласи пред радио " Свободна Европа ", че закупуването на ракети " Javelin " е планувано като част от увеличението на военния потенциал на Силите за сигурност на Косово.

След срещата сред Вучич и Хил сръбското председателство заяви, че Вучич е декларирал, че информацията за американската продажба на противотанкови ракети на Косово е огромно отчаяние, само че че Сърбия, дружно със Съединени американски щати, ще работи за опазване на сръбско-американските връзки.

" За нас е от изключителна значимост мирът в района да не бъде нарушен и Сърбия да продължи да работи отговорно и да способства за стабилността на Балканите ", съобщи Вучич.

Той съобщи, че Сърбия е заинтригувана от усилване на икономическото съдействие със Съединени американски щати на всички равнища и че чака увеличение на американските вложения. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР