Държавният дълг на страните от Еврозоната се е увеличил рязко

...
Държавният дълг на страните от Еврозоната се е увеличил рязко
Коментари Харесай

Дългът на страните от Еврозоната стигна 95% от БВП само за три месеца

Държавният дълг на страните от Еврозоната се е нараснал внезапно от 86% на 95% от Брутният вътрешен продукт единствено в границите на второто тримесечие, демонстрират данните на Евростат към края на полугодието на 2020 година Общата сума е повишена с 8% в границите на последната една година и към този момент възлиза на 10,95 трлн. евро. Две са главните аргументи, показват от Евростат - повече държавни разноски, заради разнообразни стратегии за стимулиране на икономическата интензивност, и по-ниско Брутният вътрешен продукт заради ограниченията против ковид.

Подобно нарастване на държавните задължения има и приблизително за целия Европейски Съюз – там повишаването е от 79% на 87% от Брутният вътрешен продукт, а цялата сума възлиза на 11,9 трлн. евро, което е 8% растеж на годишна база.

За отчетния интервал към края на юни България има 25,2 милиарда лева дълг, което прави 21,3% от нейната стопанска система. В тази сума обаче не влизат 2,5 милиарда евро, които страната изтегли от интернационалните финансови пазари в средата на септември. Към момента в границите на Европейски Съюз по-нисък държавен дълг към Брутният вътрешен продукт има само в Естония (18,5%). Топ 5 на страните с най-ниски отговорности се добавя от Люксембург (23,8%), Швеция (37%), Чехия (39%) и Румъния (41%).

Въпреки че кардиналното условие на Европейски Съюз е равнището на държавен дълг да не надвишава 60% от Брутният вътрешен продукт на съответната страна, само 12 страни от общо 27 страни-членки съблюдават това изискване. Най-голям дълг към Брутният вътрешен продукт имат нашите съседи от Гърция (187%), следвани от Италия (149%), Португалия (126%), Белгия (115%) и Кипър (113%). Държавният дълг на най-голямата европейска стопанска система Германия е към този момент 67% от Брутният вътрешен продукт и възлиза на 2,3 трлн. евро, което с близо 10% повече по отношение на юни 2019 година

Специално през второто тримесечие на годината максимален растеж на съотношението държавен дълг към Брутният вътрешен продукт е имало в Кипър (увеличение от 17 процентни пункта), Франция (12,8 процентни пункта) и Италия (11,8 процентни пункта).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР