Държавният бюджет за 2024 г. е разчетен при 77,6 млрд.

...
Държавният бюджет за 2024 г. е разчетен при 77,6 млрд.
Коментари Харесай

Асен Василев представи Бюджет 2024: Минималната заплата става 933 лв., пенсиите нарастват с 11%

Държавният бюджет за 2024 година е разчетен при 77,6 милиарда лв. доходи и 83,8 милиарда лева Това стана ясно при представянето на бюджета от финансовия министър Асен Василев. Приходната част като % от Брутният вътрешен продукт е 37,7% , колкото е била и тази година и малко по-ниска от предходната, уточни Василев.

Проектобюджетът ще бъде оповестен за разискване през днешния ден и стартират диалози с представители на политическите партии и други заинтригувани страни. „ Очакваме бюджетът да влезе в Народното събрание на 22 ноември ”, уточни Василев.Той разгласи, че в Бюджета са заложени 12 милиарда лева финансови вложения, 11% нарастване на пенсиите, повишение на минималната заплата от 780 на 933 лева, както и финансови разноски в размер над 1 милиарда лева във Фонда за общински планове .

По думите на финансовия министър проектобюджетът е уравновесен и разрешава на България да извърши всички критерии за влизане в еврозоната. „ Разходите за опазване на здравето нарастват с 1,1 млрд.лв. Разходите за обучение нарастват с 590 млн.лв. за предучилищното и учебното обучение, което включва нарастването на заплатите на учителите, планувани са 63 млн. лева за нарастване на нормативната прехрана на дете в детска градина или общинско учебно заведение, планувани са над 80 млн.лв. за нови учебници, разчетени са 30 млн.лв. за в допълнение нарастване на разноските за прехрана на просветителни институции, съвсем 87 млн.лв. за създаване на нови детски градини, ясли, както и за поправки и изродяване на учебни заведения, 50 млн.лв. за нови физкултурни салони “, разгласи Василев.Предвижда се таванът на дълга да доближи 48,9 милиарда лв. или 23.8% от Брутният вътрешен продукт

„ Бюджетът е уравновесен в границите на Маастрихтските критерии. Бюджетът планува 50% повече вложения. 22 декември би трябвало да сме подготвени с него “, сподели още финансовият министър.

Разходите за защита са малко над 2% от Брутният вътрешен продукт . Разходите за културата са увеличени с 50 млн. лева за държавни културни институти за театрални изкуства, 9,3 млн. лева за филмовата промишленост, 28,5 млн.лв. за механизма за реализирани резултати в региона на библиотеките, галериите и читалищата “, заяви той.

Василев посочи, че са планувани финансови разноски за дотъкмяване на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “, Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, както и започване на планиране на нови пункт на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР