Държавният бюджет за 2022 г. е пресметнат върху нереални параметри.

...
Държавният бюджет за 2022 г. е пресметнат върху нереални параметри.
Коментари Харесай

Проф. Димитър Иванов: Бюджет'22 е пресметнат върху $79 за барел петрол, а цената вече е $106 - 107

Държавният бюджет за 2022 година е обмислен върху нереални параметри. Един от тях е цената на барел нефт вид " Брент ". Сметките са върху 79 $ за барел, а цената към този момент е 106 - 107 $.

Това съобщи в предаването " Лице в лице " икономистът от Лондон проф. Димитър Иванов.

" Според него две служебни държавни управления и едно постоянно не желаят да виждат инфлацията. В отчет на вицепремиера и фонансов министър Асен Василев от февруари няма и дума за инфлацията. Няма по какъв начин да не забележите, че целият свят е влезнал в инфлация ", уточни Димитър Иванов.

Според него бюджетът ни е цялостен с проинфлационни детайли, със обществени реверанси към гласоподавателя и предпочитание да му се " усмихнем ".

Дано не стигнем до стагфлация - невисок напредък, високи цени, предизвести финансистът.

Световната инфлация ще продължи 5 - 6 години, всяка година ще има инфлация към 7%, счита той.

Влизаме в инфлационен потрес, безапелационен е икономистът. Димитър Иванов акцентира, имайки поради заложената в бюджета обществена политика и повишение на заплатите, че " множеството пари основават инфлация ". И по този начин нарасналите заплати бързо се изяждат от инфлацията.

" Трябва да се стягат коланите ", уточни Димитър Иванов.

" Премиерът сподели, че няма да се покачват енергийните цени. Но би трябвало да се споделя истината на хората ", продължи с рецензиите той. И обърна внимание, че популацията на Англия е предизвестено, че в този момент ще има 40% покачване на силата, а от есента - още 50%.

" Можеше да се употребява Националния проект за възобновяване и развиване. Половината пари са за нисколихвени заеми за бизнеса. Но ние закъсняваме, а заемите би трябвало да се изплащат до 2030 година До 2026 година парите трябваше да бъдат контрактувани, а ние още нямаме проект ", сподели Иванов.

Прекаленото изтегляне на заеми може да ни вкара в дългова серпантина, уточни той. И добави: " Нашите банкери чакат да видят кой ще стане гуверньор на централната банка и не вършат нищо! "

Финансистът разяснява и последствията върху международната стопанска система от войната на Русия против Украйна и глобите, наложени на Москва.

" Война по дифиниция значи инфлация ", напомни проф. Иванов. И добави, че светът е в икономическа, геополитическа и финансова рецесия.

Според него " не се схваща, че глобите върху Русия ще имат отражение върху международната стопанска система ". Иванов напомни, че съществуващите от 1947 година стопански споразумения са взривени.

" Никой към този момент не има вяра на $, тъй като, в случай че през днешния ден на мушката са руснаците, на следващия ден може да бъде някой различен ", сподели той. И напомни, че през 2001 година делът на $ в международния валутен продан е бил 79%, а през днешния ден към този момент е 59%.

" Върви развой на световна дедолариация. Вървим към многополюсна валутна система ", сподели в умозаключение проф. Димитър Иванов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР