Държавният бюджет няма да бъде актуализиран. Това стана ясно от

...
Държавният бюджет няма да бъде актуализиран. Това стана ясно от
Коментари Харесай

Икономически експерт: Проблемът е в големия черпак при различни мерки, с който подходи предишната власт

Държавният бюджет няма да бъде обновен. Това стана ясно от думите на служебния министър на финансите Росица Велкова, която даде брифинг в понеделник. Тя очерта мрачна финансова прогноза, като по думите ѝ няма задоволително пари за непредвидени разноски.

„ Намекът на Финансовото министерство е: „ Мислете, тъй като бюджетната непоклатимост на България и това, което към този момент 25 години имаме, не е даденост ”. То не е постигано по инерция, а разнообразни държавни управления са полагали старания да не излезем прекалено много отвън чертата ”, разяснява основният икономист от Института за пазарна стопанска система Лъчезар Богданов пред. 

„ Не сме зле - нещата не са стигнали до такава степен, само че може и да стигнат, в случай че не се вземат съответните ограничения ”, добави още той.

Според икономиста Владимир Сиркаров изнесените данни демонстрират, че фискалната резистентност е под риск. „ За България като дребна, разрастваща се, отворена стопанска система, която е в паричен съвет, огромните бюджетни дефицити слагат съществени опасности ”, посочи той.

Богданов изясни, че инфлацията оказва помощ за приходите в бюджета. „ Колкото по-високи цени, приходи има в една стопанска система, толкоз повече е основата за облагане. Тук, може би, има запас в прогнозите на МФ. Може би, стопанската система ще пораства малко повече, данъчната основа ще е по-голяма, заплатите се подвигат ”, добави той.

Икономистът от Института за пазарна стопанска система счита, че казусът е, че предходното ръководство е подходило с „ огромния черпак ” при разнообразни ограничения против инфлацията, за обезщетения и други.

Сиркаров е съвсем сигурен, че ще има повишение на разноските от идващия постоянен кабинет. „ За огромно страдание политическите цели ще бъдат въплътени във фискалната политика от ден на ден и повече. Едва ли ще забележим преструктуриране на разноски. Едва ли някой политик в една сходна обстановка ще каже, че ще се орежат дадени разноски ”, акцентира той.

„ Червената лампичка за повдигането на налозите свети все по-червено. Смея да кажа, че има огромен риск да забележим увеличение на налози и от новия постоянен кабинет. Надявам се ниската ставка и плоският налог да не бъдат пипани, тъй като това в спешна обстановка би било с извънредно отрицателен резултат ”, предизвести Сиркаров.

Богданов подчертава на събираемостта на налозите. „ Служебното държавно управление, като приходна администрация, може да си прави работата. Няма никаква спънка да продължат и Национална агенция за приходите, и „ Митниците ” да работят, с цел да не ни слагат в обстановката в ъгъла, когато имаме голям недостиг и пожарът гори, да търсим пожарни решения ”, посочи той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР