Държавният бюджет е с излишък от близо 1.6 млрд. лв.

...
Държавният бюджет е с излишък от близо 1.6 млрд. лв.
Коментари Харесай

Бюджетът е с излишък от 1.6 млрд. лева в края на април

Държавният бюджет е с остатък от близо 1.6 милиарда лева в края на април, сочат предварителните данни на Министерството на финансите.

Това е с 1.1 милиарда лева по-малко спрямо остатъка към края на април 2019 година В съпоставяне с предходния месец – март 2020 година, остатъкът леко се усилва – с към 160 млн. лева

Според гласуваната актуализация на бюджета поради рецесията с Covid-19 той се чака да завърши годината на недостиг от 3.5 милиарда лева

Спрямо април 2019 година финансовото министерство регистрира закъснение в приходите заради пандемията, както и поради увеличение на периодите за обявление и внасяне на корпоративните и локалните налози.

Съпоставено с първите четири месеца на 2019 година, данъчните и неданъчните доходи по консолидираната фискална стратегия към април 2020 година се свиват с 876 млн. лева, до момента в който постъпленията от помощи нарастват с 359 млн. лв.. Очаква се отрицателната наклонност да продължи и през идващите няколко месеца, показват от МФ. Разходите са с 600 млн. лева повече спрямо април 2019 година, основно поради нарасналите пенсии, заплати и някои обществени заплащания. По-подробни данни за април ще бъдат оповестени в края на месец май.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР