Държавният бюджет да покрие дефицита във Фонд “Сигурност на електроенергийната

...
Държавният бюджет да покрие дефицита във Фонд “Сигурност на електроенергийната
Коментари Харесай

Скокът на цените на тока да бъде покрит от бюджета, искат депутати

Държавният бюджет да покрие недостига във Фонд “Сигурност на електроенергийната система ” (ФСЕС), планува план на решение на Народното събрание, препоръчано от депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи Бойко Борисов, Делян Пеевски, Делян Добрев и Станислав Анастасов.

През последните три години министърът на финансите “обезкърви ” държавната енергетика, като източи над 3,5 милиарда лева от БЕХ и 847 млн. лева ФСЕС, написа в претекстовете на депутатите.

Липсата на пари във Фонда ще се окаже проблем през лятото, когато ЕРП-та излизат на свободния пазар, само че би трябвало да получават обезщетения, с цел да продават тока за бита на контролирани цени. Тези средства би трябвало да бъдат обезпечени от ФСЕС.

Според вносителите на плана има две вероятни решения. Първото е КЕВР да реши, че е належащо изменение на одобрените цени, което ще докара до доста покачване на крайната цена на тока за битовите и небитовите консуматори. Другото решение е министърът на финансите да предприеме дейности по обезпечаване на финансова непоклатимост на Фонда. Така ще се избегне повишението на крайната цена на тока за бита и бизнеса.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР