Държавният борч пада въпреки ареста на БойкоВ резултат на извършените

...
Държавният борч пада въпреки ареста на БойкоВ резултат на извършените
Коментари Харесай

Акценти за 31 март - 6 април от Banker Weekly

Държавният дълг пада макар ареста на Бойко

В резултат на осъществените дългови интервенции през месеца, държавният дълг на България се редуцира със 748.0 млн. евро  - от 15.962 милиарда евро в края на 2021 г.  на 15.214 милиарда евро в края на март 2022 година, рапортуваха от Министерството на финансите. Това съставлява спад в съотношението дълг към прогнозното равнище на брутния вътрешен артикул с близо 2,7 процентни пункта надлежно от 23.5 % на 20.8 %.

„ Лидерът на опозицията ”, както  вече бива именуван клиширано Бойко Борисов, 

обаче е на друго мнение: „ Докато се тълпите тук още половин милиард съобщи държавното управление, и предходната седмица, по-миналата, към този момент 1.5 милиарда за по-малко от 30 дни се взимат ”.  Това сподели той след разпита му в прокуратурата преди дни.

От ГЕРБ показаха запаси към кандидатурата на Политическа партия за началник на Българска народна банка

В рамките на два Народното събрание - предходния и сегашния, се прави опит да бъде определен нов шеф на Българска народна банка, след като мандатът на сегашния гуверньор Димитър Радев изтече през юли предходната година. Процедурата най-сетне се придвижи към чуването на претендентите пред бюджетната комисия в Народното събрание.

Две са кандидатурите, които бяха импортирани до крайния период - 23 март, в Народното събрание. За управителния пост се състезават ръководителят на парламентарната група на  " Продължаваме промяната " Андрей Гюров и ръководителят на бюджетната комисия и народен представител от " ИТН " Любомир Каримански. И двете номинации са от ръководещото болшинство. 

Аварията на ПАВЕЦ " Чаира " е... нужното зло

България постоянно се е гордеела с построените водноелектрически централи в последното столетие. Те са плод на труда на редица инженери и експерти – както български, по този начин и специалисти от Европа, Япония и несъмнено Съюз на съветските социалистически републики. Недалновидната политика на държавната НЕК и неналичието на парични средства, в композиция с финансови облаги за компании и лица, обаче са на път да съсипят и това енергийно украшение на България. Точно това в действителност се случва с бижуто в короната ПАВЕЦ „ Чаира “ – рехабилитацията на централата продължава към този момент няколко години и сега единственото реализирано е нейното осакатяване.

В момента помпено-акумулираща Водноелектрическа централа не може да работи с повече от 25% от мощността си поради некачествени поправки и тяхното закъснение. Последната " зараза " бе повредата на един от елементите, който е толкоз тежко развален, че просто ще отиде за скрап, а на негово място ще бъде инсталиран нов, разясниха източници пред в. „ БАНКЕРЪ ".

Лидерството – мними и действителни дефицити

Времената са сложни, а най-вероятно ще стават и още по-трудни. Просто живеем, колкото и клиширано да звучи, в повратен интервал на световно преструктуриране, когато ще би трябвало - като нация и страна, само че и като обособени персони – да вършим поредност от сложни и рисковани избори. В такова време, основно значение придобива водачеството, а през днешния ден у нас към този момент се чуват тревожни предизвестия за липса на хора, способни да водят.

Основания за сходни опасения има, само че е значимо да създадем някои разяснения, с цел да отделим зърното от плявата, т.е. действителните от мнимите лидерски дефицити.

Действие " изваждане " отново стъписва Министерство на вътрешните работи

Зачестилото разискване на концепцията да се извади Главна дирекция " Противопожарна сигурност и отбрана на популацията " от структурата на Министерство на вътрешните работи явно значи, че желанието на съдружното ръководство е съществено. След като в края на януари Българска социалистическа партия поддържа предлагането на МВР-шефа Бойко Рашков за структурни промени в министерството в тази посока и основаването на Държавна организация " Гражданска отбрана на популацията ", тези дни тематиката още веднъж бе разисквана в Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред в Народното събрание. Поредната полемика започва върху позната към този момент територия - нова организация, състояща се от ГДПБЗН и основна дирекция " Национална система за незабавни повиквания " с обединен европейски номер 112 ", под егидата на Министерския съвет и подчинена на министър-председателя.

Игрички за имидж заплашват стабилността на държавното управление

В средата на седмицата (сряда, 30 март), просто ей по този начин - от нищото, водачите и деятелите на дясната коалиция „ Демократична България ” взеха решение да натиснат педала и с една " елементарна " декларация да накарат българското държавно управление да даде на Украйна и военна помощ, а освен филантропична и финансова. Този техен ентусиазъм пристигна без значение от опитите на премиера Кирил Петков и министрите му да запазят нежното равновесие в ръководещата коалиция и салдото сред уговорките на страната като член на Европейски Съюз и НАТО и размърдалата се изначално русофилски настроена маса от популацията.

В същото време има и различен проблем с третия съдружен сътрудник – „ ИТН ”, който се е заинатил за поста шеф на Българска народна банка и е подготвен да наложи своя претендент, даже с цената на сговор с опозиционните ГЕРБ и Движение за права и свободи.

За три месеца " горските " ощетиха страната с  20 млн. лв.

Непробиваемите от десетилетия сякаш схеми на " дървената мафия " започнаха да се пропукват.  Първата фаза от дългогодишната война на Александър Дунчев - природозащитник по предопределение и народен представител от „ Продължаваме промяната “ по съвместителство - завърши с триумф: " оцеляващият с брадви " от пет години насам заместител министър Атанас Добрев най-сетне се озова на трудовата борса. На 29 март министър председателят Кирил Петков  подписа заповед за освобождението му, макар зле сдържаното неодобрение на " алените " съдружни сътрудници, които по съглашение дават отговор за законността на горския бизнес.

Инфлацията е лед, би трябвало да внимаваме по какъв начин вървим по него



В банковия бранш съм от 1991 година, минал съм през всички превратности на банковия живот в България, които ни сервира така наречен преход. Бил съм извънредно съсредоточен върху методите банките да бъдат покрай хората, да бъдат новаторски и да бъдат свързани с крайния консуматор. Затова през цялата ми банкова кариера моят фокус е бил върху електронните платежни услуги и обвързваните с тях опасности, както и ръководството на цялата платежна активност в съответните банки. Смея да кажа, че от самото начало съм се стремял и към обществена функционалност – да оказвам помощ в подготовката на специалисти в банковия бранш посредством Международния банков институт, където съм обучавал хора от съвсем всички български банки. Подготвял съм и студенти в УНСС. Имам многочислени обществени изяви в интернационалните конгреси и кръгли маси, както и присъединяване в Европейския платежен съвет, където бях член на Съвета за SEPA-разплащания, както и на европейския банков орган – групата на участниците в банковия бранш, където съм защитавал визията на комисията за цифровия финансов пакет. Смятам, че всички тези действия, плюс опита ми в Люксембург, ми разрешават да аплайвам за поста гуверньор на Българска народна банка. Смятам също, че е добре нашата Централна банка да резервира консервативния си темперамент, само че в това време да се модернизира.  Кандидатът за гуверньор на Българска народна банка Любомир Каримански пред „ БАНКЕРЪ “

Трябва да излезем от облика на бутикова партия



Клуб сме. В устава на „ Да, България “ ясно е записано, че членовете на партията могат да се самоорганизират под формата на клубове. Правим го, с цел да предизвикаме промяна. Учредителната декларация на Клуб „ 9 ХІІ “ беше подписана от 88 членове на „ Да, България “. Но мисля, че поддръжката за нас е много по-голяма. Подчертавам, че ние продължаваме да сме част от „ Да, България “. Целта ни никога не е да разцепваме партията. Нито пък да подменяме партийните политически тематики. Целта ни е да подпомогнем връзката вътре в партията и на управлението с локалните структури.  Иван Лалев от „ Да, България “ пред „ БАНКЕРЪ “
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР