Държавният архив във Варна получи ценно дарение днес, когато се

...
Държавният архив във Варна получи ценно дарение днес, когато се
Коментари Харесай

Наследници на Иван Драсов дариха над 400 снимки, писма и документи на Държавния архив във Варна

Държавният списък във Варна получи скъпо подаяние през днешния ден, когато се навършват 175 години от рождението на Иван Тодоров Драсов.

Роден на 15 март 1848 година в Ловеч. Той е един от създателите на Ловешкия революционен комитет, сподвижник и единомишленик на Левски, Каравелов и Ботев; води и съхранява комитетската преписка.

Благодарение на неговото възприятие за историчност и родолюбиво съзнание до нас са достигнали над 300 писма и документи от интервала на национално-освободителното придвижване. След Освобождението народен представител в Учредителното заседание, областен шеф на Берковица, Трън, Севлиево, Свищов, Търново и Варна.

Във връзка с отбелязването на годишнината наследниците на Иван Драсов - Ружа Панчева – Димитрова и брачният партньор ѝ Георги Димитров, подариха документи на Държавния списък във Варна.

Ружа Панчева е щерка на Маргарита и Златан Панчеви, а нейният татко е наследник на Мара Драсова и Иван Панчев и внук на Иван Драсов.

Документите са над 400 фотоси, писма и обособени документи, всички са оригинали в доста положително физическо положение дарени безплатно от Ружа и Георги Димитрови.

Документи и фотоси на Иван Драсов – преписка с родственици, с дейци на революционното движение; след Освобождението - служебни документи от активността му като областен управител; телеграми от канцеларията на Н.В. по служебни въпроси; служебни удостоверения и описи за прослужено време; персонални писма сред Иван Драсов и брачната половинка му; тефтерче с бележки на Иван Драсов от 1885 г.; фотоси като възпитаник и студент; фамилни снимки; документи и фотоси на родителите му, на фамилията на брачната половинка му; документи и фотоси на Еленка Златанова Драсова (съпруга) от активността й в културни и благотворителни сдружения във Варна.

Документи и фотоси на близки роднини на Иван Драсов: сина му Златан Ив. Драсов – дипломи, удостоверения, персонална и служебна преписка, като прокурор в касационния съд, документи от активността му в спортни и културно-просветни сдружения във Варна; фамилията на щерка му Руска Драсова и Коста Нешев; фамилията на щерка му Надежда Драсова и Крум Караджов; фамилията на щерка му Мара Драсова и Иван Панчев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР