Държавните ВиК дружества в страната са заплашени от фалит заради

...
Държавните ВиК дружества в страната са заплашени от фалит заради
Коментари Харесай

Разнобой между МРРБ и КЕВР как да спасят ВиК сектора от фалит

Държавните ВиК сдружения в страната са застрашени от банкрут поради високата цена на електрическата енергия и неналичието на схващане от страна на Комисията за енергийно и водно контролиране, която отхвърля да предприеме дейности, с които да отбрани операторите макар наличните законови разпореждания. Това стана ясно на трета поред работна среща сред районното министерство и КЕВР.

Зам.-министър на районното развиване и благоустройството Валентин Граматиков напомни, че проблемите в бранш ВиК са съществени и скоро ще се стигне до обстановка, в която сдруженията няма да могат да извършват функционалностите си. По негови думи индикации за идни проблеми с цената тока имала още от лятото, само че не се подхванали никакви ограничения от страна на регулатора.

Той бе безапелационен, че опцията от 1 януари 2022 година да влязат в действие новите бизнес проекти е нулева. По тази причина била нужна неотложно нова цена.

От своя страна шефът на ВиК холдинга Кънчо Кънчев също сигнализира за трагичната обстановка в бранша и акцентира, че цените на тока не дават отговор на плановете, заложени в настоящите бизнес проекти на сдруженията. В момента сдруженията под шапката на ВиК холдинга заплащат приблизително с над 303 лева повече за ток по отношение на одобрената в бизнесплановете цена от 82 лева Заради голямата разлика те са задлъжнели с над 18 млн. лева към снабдители на електрическа енергия.
 Токов удар във ВиК бранша
Токов удар във ВиК бранша

От ВиК бранша желаят съответни ограничения от страна на страната

Почти всички електроразпределните сдружения са пуснали писма, с които заплашват да стартират да стопират тока, в случай че ВиК операторите не платят , предизвести Кънчев. Според него, в случай че не се вземат ограничения, има риск задълженията за ток да скочат до 140 млн. лева

По думи на шефа на ВиК -Враца Ангел Престойски към 20 сдружения са застрашени да изпаднат в несъстоятелност, а това значи банкрут. В тази обстановка те няма да могат да обслужват популацията в редица обитаеми места. Той уточни, че още преди шест месеца са алармирали КЕВР за проблемите, които ще излязат на дневен ред незабавно след нарастването на тока. Докато се вземат ограничения, няма да има сдружения, всички ще си хвърлим оставките , призна той.

Управителят на ВиК - Видин Георги Владов сигнализира за още един проблем - нарастването на минималната работна заплата от 1 януари следващата година. По този метод с изключение на непостижими сметки за ток сдруженията ще би трябвало да намерят средства и за по-високи заплати.

" Трябва ни нова цена от 1 януари. Стигнали сме дъното. Хората ще стартират да напущат работа и най-после ще останем единствено шефовете на ВиК сдруженията, които ще заключат вратата, когато банкрутират ", предизвести той.

Според него изпадането на ВиК операторите в неплатежоспособност крие риск от неуспех на плановете по Оперативна стратегия " Околна среда " за ремонт и модернизиране на ВиК мрежите. Държавата ще загуби милиарди и шанса за нови мрежи. Имало закъснение по приемането на бизнес проектите. Освен това не се спазвали и наредбите на нормативната уредба, в която има ясни периоди за тази активност.
 Само две ВиК сдружения не са застрашени от банкрут поради скъпия ток
Само две ВиК сдружения не са застрашени от банкрут поради скъпия ток

С рекордните цени могат да се оправят единствено предприятията в София и Бургас

По думи на съветника на министър Комитова - Атанас Паскалев, има три разновидността за излаз от рецесията. Първият е да се започва член 19 от Закона за контролиране на водоснабдителните и канализационните услуги, който регламентира процедура за преразглеждане на цените да се открива от комисията служебно или по искане на ВиК оператори, когато възникне непредвидено или непредотвратимо събитие от ексклузивен темперамент, което значително трансформира приходите и стопански обоснованите разноски на ВиК операторите. Второто е ускорение на процедурите по приемане на бизнес проектите на операторите, а третото - понижаване от 6 на 3 месеца периодите, които се вземат поради разноските при образуване на цените на услугите.

Председателят на КЕВР Иван Иванов пък е на мнение, че единственият късмет за справяне със обстановката е въвеждането на обезщетителен механизъм от страна на страната. Според него и специалистите на регулатори използването на чл.19 от Закона е невероятно, защото сега има стартирана процедура по утвърждение на новите бизнес проекти на сдруженията, в които са заложени разнообразни от сегашните цени. А те плануват нарастване на заплатите в бранша, както и отразяват новите цени на тока. Не може обаче да се каже в какъв период тези проекти ще бъдат признати.
 Четири министерства мислят върху ВиК бранша
Четири министерства мислят върху ВиК бранша

Обърна се внимание на проблемите с водопреносната мрежа

" Срещата беше изцяло безпредметна . Ние сме се съветвали с адвокати по отношение на използването на член 19, като при предпочитание регулатора може да приложи това деяние от 1 януари до влизането в действие на новите бизнес проекти ", заключи зам.-министър Граматиков.

Той подсети, че енергийният регулатор към момента не е одобрил нито един бизнес проект на ВиК сдружение, макар, че са импортирани от края на юни Шансът това да се случи до Нова година бил нулев.

Граматиков бе безапелационен, че активирането на член 19 и нова цена от 1 януари е единствената опция да се избегнат проблемите. Ще се търси и компесаторен механизъм.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР